Investiri, deveniri, accidente


În societățile arhaice – sau „tribale” cum le numește McLuhan – omul era definit de rolul său în comunitate, unul de regulă dobândit în virtutea unor legi inviolabile care guvernează lumea. Ești ce ți-e scris să fii, investit prin decrete ce transcend orice pricepere omenească, înainte chiar de a veni pe lume. Omul este, în esență, determinat de resorturi lăuntrice, de inimă și de cuget. El le va dovedi tuturor cine este cu adevărat.

Apoi, odată cu ieșirea din evurile întunecate, au apărut specializările, fragmentarea cunoașterii și a expertizei. Prin educație și prin muncă asiduă omul se poate zidi pe sine, poate dobândi o slujbă, poate să râvnească și să își asume un rost în societate. În ranița fiecărui individ, aflăm, este ascuns bastonul de mareșal. Trebuie să îl cauți, cu muncă, cu sudoare, în grele lupte, iar asta pentru că ești ceea ce faci. Omul este în esență determinat de interfața sa cu lumea, vizibilă în relizările sale, în ceea ce a construit. Ceea ce zidește îl recomandă.

Trendul zilelor noastre este unul focalizat pe context, pe oportunități, pe mediul în care trăim. Omului, ni se spune, trebuie să i se dea șansă rezonabilă pentru a crește și a se dezvolta. De aici obsesia cu privire la discriminare: tuturor trebuie să ni se ofere aceeași linie de start în viață. De aici și fobia migrării: fiecare dintre noi cautăm cel mai bun context în care să ne dezvoltăm. Toate astea pentru că ești ceea ce ți se întâmplă. Omul este, în esență, determinat din afară, de mediul în care trăiește. El este ceea ce spune lumea că este.

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s