A fi este a învăța (în ambele sensuri)


Două paradigme clasice ale transmiterii adevărului pe lumea asta, care reflectă prin chiar relația dintre ele dificila misiune a fiecăruia dintre noi într-ale ucenicizării: una în care învățătorul se identifică atât de mult cu învățătura sa încât ucenicul nu poate ajunge la marea lecție fără a-l cunoaște personal pe cel ce i-o transmite și o alta în care învățătorul însuși este o călăuză – sau o fereastră, sugerează unii – spre un adevăr ce-i transcende ființa. Prima paradigmă poate fi regăsită într-o stare relativ nealterată, de pildă, în lumea filozofilor greci, iar apoi, pentru o vreme, în ucenicia creștină; a doua, se pare, e mai prezentă în Orientul îndepărtat, unde aflăm că un guru responsabil știe să-și debaraseze învățătura sa de ingerințe identitare, de eul său. În primul caz, oamenii sunt chemați să asimileze adevărul, în a doua să se lase pe ei înșiși asimilați de adevăr.

E ispititor a te întreba dacă vreuna ele e superioară celeilalte. Dar poate că nu este nevoie de o cântărire a lor, ele putând fi privite în complementaritate. Sau, mai bine, poate că ne-ar fi mai de folos să observăm tensiunea paradoxului în care este trăiește orice slujitor al adevărului. Altfel, ne așteaptă doar conflicte și frustrări: învățători care nu mai fac loc altora, de teamă că odată cu ieșirea lor din prim plan temeliile lumii se vor cutremura și va veni pe negândite marea apostazie, sau profesori care nu mărturisesc nimic prin umblarea lor sau chiar, în situații extreme, te atenționează să nu le iei în considerare „micile” nepotriviri dintre ceea ce fac și ceea ce propovăduiesc, căci adevărul e unul și datoria lor este doar să se țină cu dinții de el, nu să-l facă relevant cu fiecare pas pe care îl fac în umblarea lor … [respiro].

Pavel, apostolul, îi invita pe destinatarii epistolelor sale să-i observe cu mare atenție viața, felul de a se purta și de a-i învăța pe alții; pe de altă parte, el a fost cât se poate de limpede în a afirma originea supranaturală a Evangheliei pe care o predica. Priviți la mine și, în același timp, prin mine, luați seama la adevărul ce mi s-a revelat, spunea el.

Iată-L și pe Hristos, Învățătorul, Cel ce este, în același timp, cale spre Tatăl și Adevăr (în El, spune apostolul, sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și științei). În El se întâlnesc într-un desăvârșit paradox al ucenicizării prin litera vie cele două paradigme amintite mai sus: Învățătura Mea nu este Mea, ci a celui ce M-a trimis pe Mine, dar și ceea ce le va spune ucenicilor, sunteți ucenicii Mei.

Vai! Să fii în permanență adevăr și cale spre plinirea lui. Prima provocare te responsabilizează, a doua te smerește. Privirea celui ce învață de la tine se oprește asupra ta, dar vede dincolo de tine. Orizontul nebănuit al cercetării sale nu poate fi cuprins fără silueta ta, limpede, distinctă de oricare alta, vie. Să fii al adevărului, dezbrăcat de orice alteritate a unei individualități efemere, dar să fii tu, cu nume și prenume, nu altul. Caci ești neînsemnat, dar de neînlocuit. Căci nu tu înveți, ci harul care lucrează prin tine. Totuși, nu uita că, în același timp, tu (nume și prenume) ești cel ce slujește în învățătură și îți vei primi cuvenita răsplată.

Mai bine, poate, să fii unul care se ține scai de urmele celui de la care le-a primit pe cele drepte, asta după ce ai văzut – nu mă întreba cum, căci tocmai asta e taina – că și el calcă pe urme drepte …

Anunțuri

2 gânduri despre “A fi este a învăța (în ambele sensuri)

  1. Va trebui sa mai citesc inca odata ! E prea mult pentru mintea mea , nu pot cuprinde dintr-odata ! Inteleg perfect ce-ai vrut sa spui , doar ca pentru asimilare , ,,pas cu pas” mi se potriveste mult mai bine ! Voi reveni asupra textului in zilele urmatoare …

    Asa ceva ar trebui sa se predea in Facultatile de Teologie : Evolutie si Involutie a perceptiei asupra Cuvantului de-a lungul timpului …, sau ceva de genu …

    Multumesc si de data aceasta pentru Lumina !

  2. Esti si guru si fereastra si ucenic si maestru pentru toti cei cu care vii in contact constient sau nu. In constientizarea permanenta a acestei pozitii consta adevarata umilinta, esenta sacrificiului de sine.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s