Orizont bethleemic: astăzi, acolo unde noi …


Cel ce crede că poate întâlni divinul oriunde și oricum, nu-L  va întâlni niciodată. Pe de altă parte, cel ce crede că întâlnirea cu Cerul are loc numai în anumite locuri și doar în momente bine precizate (duminică dimineața, de obicei, cam pe la zece) trăiește cu adevărat doar preț de vreo două-trei ore pe săptămână, căci restul e un fel de stand by spiritual, ca o potențială – dar nerealizată – conexiune la un wifi securizat.

Cel căruia „acea întâlnire” îi e suficientă sau care trăiește numai pentru întâlnirea ce va să vină își duce viața asemenea unui gadget căruia bateriile îi asigură un răspuns decent provocărilor acestei lumi crude și rele, preț de vreo șase zile. Bateria e garantată pe viață.

Cam puțin, nu?

Probabil de aceea Dumnezeu a ales un alt loc de întâlnire: în voi.[1] Acolo unde vă întâlniți în Numele Meu. Oricând.

Căci viața creștină însăși e întâlnirea.

[1] subliniez: nu „în tine”, nici „în mine”, căci astea sunt decât alte mijloace de a strâmba lumina simțirii teologice

 

Reclame

2 gânduri despre “Orizont bethleemic: astăzi, acolo unde noi …

  1. Stii , Dyo ,m-am tot gandit , demult ma tot gandesc , la ce ai scris tu ! Am ajuns la concluzia ca divinul il intalnim pur si simplu in ,,banal” ! Pentru unii ca noi care suntem dresati pentru ,,senzational” , a inspira o gura de aer prospat inmiresmat de mirosul florilor e ceva atat de sters si fara sens incat nici nu are rost sa mai comentam … Ei bine , pentru unii aceasta inseamna rugaciune si bucurie …

    Pomenesti de ,,in voi” , ,,in tine” , ,,in mine” si ai avertizat prin ,,subliniere” sa facem diferenta intre ,,noi” , ,,eu” si ,,tu” ! Am convingerea (va citesc de-oleaca de vreme , si pe tine , si pe Teo , si pe domnu profesor Nadaban) ca foarte multi dintre cei care te citesc habar n-au de ce ai lansat acest avertisment ! Chiar , ce poate sa fie periculos intr-o relatie personala cu Hristos ?

    In ceea ce priveste intalnirea cu divinul , ce cred eu , ca cel care crede ca poate intalni divinul oriunde , daca are inima curata a unui copil , il va intalni cu siguranta ! Oricum ,da , aici ai dreptate ,nu avem cum sa ne intalnim cu necuprinsul oricum ! Aici toti suntem conditionati de acea inima curata de copil …

    1. ce poate sa fie periculos intr-o relatie personala cu Hristos?
      Ăsta e paradoxul: este extrem de periculos … dar nu se poate fără! Provocarea rămâne pentru noi să nu pierdem din vedere dimensiunea asta a viețuirii și mărturisirii ca Trup. Pentru asta erau – demult, prea de demult – evanghelicii recunoscuți, pentru unitatea lor. Acum s-a cam ales praful din asta, poate și din pricina proastei gestionări a acestei realități, repet, paradoxale.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s