Grecia îmbietoare: Corfu – Kerkyra


Kerkyra, capitala insulei Corfu, este fără îndoială unul dintre cele mai fermecătoare orașe de văzut în Grecia. În experiența atâtor vacanțe petrecute pe aceste tărâmuri poate doar Nafplio mai ridică ștacheta fascinației până la astfel de cote. În ciuda frumuseții sale de netăgăduit, Parga rămâne, totuși, doar o stațiune. Ioaninna este, de asemenea un oraș frumos, dar nu are ieșire la mare. Kavala e și el interesant, însă destul de provincial.

0mg_1148

Corfu ne-a tentat pentru o a doua vacanță, după un interval de trei ani. Despre stațiunile și plajele pe care le-am încercat cu această ocazie, de data asta în jumătatea ei sudică, vă voi povesti în articolele viitoare.

0mg_1186

Deocamdată cred că merită să poposim nițel în acest orășel ciudat, cosmopolit, un amestec de bun gust, de tinerețe, dar și de liniște deopotrivă …

img_5671

Venind de data asta din sudul insulei, pe drumul de la Agios Giorgios Sud, prin Moraitika și Benitses, am avut de făcut față unui trafic aglomerat. Am fost nevoiți în mai multe rânduri să tragem pe dreapta, pe porțiunile înguste de șosea, pentru a face loc autobuzelor care par să se simtă în largul lor, chiar în aceste condiții de înghesuială extremă. Cei 35 de kilometri din Agios Ghiorghios i-am străbătut în vreo cincizeci de minute. E adevărat, cu cât te apropii de oraș, peisajul este tot mai atrăgător. Nu ai timp să faci fotografii, așa că te mulțumești cu o efemeră clătire a albastrului mării, brăzdat de țărmul deloc cuminte, înțesat de viluțe, docuri și ambarcațiuni de tot felul, direct în amintire și în bucuria (re)vederii …

0mg_1114

Ce e frumos în astfel de orașe, pe lângă aceste prime impresii, e faptul că oricât ar fi de aglomerate tot se găsesc locuri de parcare gratuite și relativ apropiate de zona centrală. Am parcat, așadar, chiar pe faleză, după care am luat-o la pas pe aleile umbrite de arbori imenși, plantați probabil tocmai cu intenția de a înlesni plimbările în zile toride precum cele de la mijlocul lunii august.

img_5599

Kerkyra este un oraș făcut parcă anume pentru plimbare.

0mg_1118

În zona centrală impresionează arhitectura clădirilor, cu acele pietonale întinse pe sub bolți de piatră (tot în ideea de a oferi protecție față de soarele încins) și pasaje extrem de înguste, năpădite de cabluri și de rufe întinse la uscat.

0mg_1225

Hm …

img_5600

Nu se poate rata, pe una dintre aceste străduțe înguste – de fapt un nesfârșit lanț de magazinuțe de tot felul, pentru toate gusturile și buzunarele – Biserica Sfântului Spiridon, care, pe lângă priveliște, oferă și un răgaz de răcoreală călătorului împovărat de atâtea impresii. La doi pași către centru, se găsește un local în care ne-am oprit de fiecare dată pentru un gyros delicios în forfota creată de porumbeii curioși, gata să ciugulească fiecare firmitură rătăcită pe sub mese.

0mg_1124

Apoi, cumva, trebuie să ajungeți pe Espianada (sau Spianada, Esplanada, Liston: în Grecia adesea astfel de nume sunt relative), un imens parc central, mărginit pe deoparte de mare și de Cetatea Veche, iar de cealaltă de un lanț de taverne și cafenele amplasate și ele sub bolțile clădirilor construite în stil venețian. Aici poți să te oprești, practic, oriunde pentru a savura în liniște, la umbră, o înghețată sau pur și simplu pentru a-ți odihni picioarele.

img_5608

O forfotă de proporții cinematografice, suficient de aproape pentru a o observa și de îndepărtată pentru a nu te deranja, se desfășoară panoramic înaintea ochilor tăi; dacă nu vrei să o bagi în seamă, te întorci către cetate.

0mg_1172

Totul este aici, în același timp, în proximitate și la distanță. Totul pare la picioarele tale, totuși la distanță.

0mg_1133

Cetatea, dacă tot am amintit-o, merită și ea o vizită (biletul costă vreo 3 Euro, iar copiii au intrare liberă), mai ales din pricina priveliștilor pe care le oferă.

0mg_1149

Există și câteva expoziții cu tematică istorică din care se mai pot reține câteva detalii interesante din istoria deloc liniștită a insulei, în special din perioadele în care turcii, uneori singuri, alteori cu ajutor din partea rușilor, au încercat să o cucerească.

0mg_1166

De sus de tot, din vârf, se pot fotografia panorame superbe; pe de altă parte, dacă nu mai puteți de cald, jos de tot, în apropiere de un chei, se poate face o baie în mare.

0mg_1180

Cei ce explorează mai în profunzime orașul vechi pot ajunge și la cetatea nouă, mai puțin vizitată. Nu sunt multe de văzut în special aici, dar panorama asupra orașului este la fel de spectaculoasă.

img_5667

În plus, drumul prin zona veche a orașului are și el un farmec aparte, mai ales că aici influența italiană – în arhitectură, în atmosferă, în rânduială (sau în absența ei) – este și mai evidentă decât în centru.

img_5654

Kerkyra nu are o plajă proprie, cum găsești în stațiuni. Cel mult, poți găsi petice de plajă, răsfirate în diferite zone, sau chiar mici pontoane de pe care se poate intra direct în apă. Apa este foarte caldă, însă nu pare prea curată. E bună pentru o răcoreală scurtă. Cei ce sunt cazați în acest oraș, dacă vor să meargă pe plaje adevărate trebuie fie să urce spre nord, spre Gouvia, fie spre sud, către Benitses și Moraitika. Cele mai bune plaje, însă, sunt cele de pe coasta de vest a insulei: Agios Gordios, una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei, se află la doar 12 km depărtare de capitală, la capătul unui drum fascinant, pe lângă livezi de măslini, în serpentine nesfârșite …

0mg_1255

Kerkyra oferă o cu totul altă dimensiune a bucuriei de a fi în Grecia.

img_5691

Pe insula Corfu, cumva, toate drumurile duc la Kerkyra. E frumos să stai aici sau, dacă ești cazat într-o stațiune pe insulă, să faci dedici măcar o zi în întregime acestui oraș. Pentru noi, el este expresia turismului citadin adevărat, pe care o căutăm adesea pe unde mergem, dar pe care o găsim, totuși, destul de rar, într-o liniște activă sau într-o relaxare plină de energie. Pe lângă Nafplio, poate doar Bodrum, pe alocuri, sau Ceșme sau zona veche a Antaliei să ne mai fi cucerit cu o astfel de atmosferă contrariantă, paradoxală în efecte.

0mg_1206

IMG_5652.JPG

Publicitate

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s