Mijlocul NU este mesajul – Martin Luther


Plutește în aer o tot mai accentuată nemulțumire legată de unele efecte (se zice) nedorite ale Reformei lui Luther, între care „strălucesc” divizarea creștinătății în sute și mii de ramuri, confesiuni, grupări și secte, sărăcirea limbajului teologic prin aplecarea excesivă spre literalism biblic și prin sole, înălțarea dimensiunii individuale a vieții de credință deasupra celei comunitare, dinamitarea unei întregi paradigme de funcționare a autorității eclesiale … și alte din astea.

Acum, nu zic, este posibil ca toate aceste ponoase, alături de altele poate și mai grave (predestinarea?), să fie pe drept imputabile și Reformei lui Luther. Dar nu cred că e cazul să cârcotim. La fel de bine am putea spune că Henry Ford, cel ce a pus bazele industriei auto moderne, este vinovat de blocajele din trafic sau de accidentele care se produc pe șoselele noastre. Sau că cei ce au inventat world wide web sunt vinovați de toate mizeriile pe care le (a)duce Internetul pe ecranele lumii.

Îi ajung lui Luther propriile cuie, noi mai bine am vedea cum ni le scoatem pe ale noastre din tărtăcuțe …

Reclame

5 gânduri despre “Mijlocul NU este mesajul – Martin Luther

 1. A republicat asta pe Persona și a comentat:
  Dyo, right to the point. Mai bine ne-am uita in propria curte. Dar asta nu e prea ‘sexy’. Ba chiar e dureros. Caci ar insemna sa realizam ca chiar trebuie sa ne schimbam. NOI, nu EI.

  1. Mi-e că preocuparea principală nu este să le vedem, ci să la batem cât mai repede pentru a le ascunde.
   Poate că ne-ar fi mai simplu să admitem că nu putem decât să hrănim sentimente partizane în cercetarea acestor lucruri, că obiectivitatea e o utopie, dar și că nu mai avem dreptul să celebrăm nimic pe lumea asta atât timp cât măreția și josnicia stau lipite de inima și mintea fiecărui fiu de om pe lumea asta. Cu excepțiile de rigoare.

 2. Reforma lui Luther seamănă izbitor de mult cu ce s-a petrecut în Israel pe vremea împăratului Ioram și uneltirea făcută de Iehu. Râvna lui de a distruge casa lui Ahab este foarte vizibilă și este în totalitate cum cere Domnul.
  Nu același lucru se întâmplă când este vorba de a aduce pe Israel la Domnul.
  7. Să nimiceşti casa stăpânului tău Ahab, şi voi răzbuna asupra Izabelei sângele robilor Mei, prorocii, şi sângele tuturor slujitorilor Domnului.
  (2 Împăraţi 9:7, VDCC)
  Luther a dus bine lupta de distrugere a învățăturii catolice, dar înfăptuirea sloganului său nu și-a atins ținta. „Sola Scriptura” a fost pudrată cu puțină tradiție.
  28. Iehu a nimicit pe Baal din mijlocul lui Israel,
  29. dar nu s-a abătut de la păcatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care făcuse pe Israel să păcătuiască, n-a părăsit viţeii de aur din Betel şi Dan.
  30. Domnul a zis lui Iehu: „Pentru că ai adus bine la îndeplinire ce este plăcut înaintea Mea şi ai făcut casei lui Ahab tot ce era după voia Mea, fiii tăi până la al patrulea neam vor şedea pe scaunul de domnie al lui Israel.”
  (2 Împăraţi 10:28-30, VDCC)

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s