Se pare că demiurgul acestor înfierbântate zile în spațiul giga al virtualității noastre de fiecare zi-postare este mult blamatul algoritm al rețelei. Cine ar fi crezut? Cu vreo două decenii în urmă, pe când buchiseam primele taine ale programării, nici prin gând nu mi-ar fi putut trece că va veni vremea când el, algoritmul, acea înșiruire de pași care conduc fără preget la rezolvarea unei probleme anume, se va întoarce în mânia sa, împotriva creatorului său, sfidându-i ambițiile și credința în nemurirea pixelilor. În acele vremuri, algoritmii lucrau în folosul nostru; astăzi sunt tot mai mulți oameni care se plâng că sunt oprimați, deocamdată strict pe baza unor instrumente virtuale, de către acest nemilos câine de pază al viețuirii convertite între date, în special în fotografii și în videoclipuri.

Ispravnic neobosit, rece, făr` de mamă și făr` de tată, algoritmul face ce știe el mai bine. Nu caută la fața omului (câtă ironie!), însă toate fețele i se supun, turnate în profile reale sau plăsmuite, pe gusturile fiecărui târgoveț de distribuiri.

Algoritmul este, în esență, un stindard al revizionismului determinist – îngropat, aparent, cu un secol în urmă de faimosul principiu al lui Heisenberg – așezat pe reduta cea mai fudulă a post-modernității, ideea de libertate în absența adevărului de netăgăduit. În impersonalitatea sa, el pare să nu fie interesat de libertățile noastre; el caută doar să gestioneze această libertate în așa fel în cât să ajungă câte puțin la fiecare.

Nu știi de unde să îl iei, e omniprezent. Ne raportăm la el simțind același fior al tainei pe care îl avem la apropierea de orice altă astfel de prezență aflată în ascuns, transcendentă existenței cotidiene, totuși producând efecte palpabile asupra acesteia. E intangibil, deși atât de aproape fiecăruia dintre noi!

Deosebirea, la nivel conceptual, dintre algoritm și orice altă transcendență urmărită de om peste veacuri, religioasă sau de altă natură, este că, se știe, algoritmul este o creație a omului. După chipul și asemănarea sa. Algoritmul și-a însușit pe deplin trăsăturile celui ce i-a dat viață; și el privește viața pe bucățele (mă rog: „date”), luând decizii bazate pe ocurențe formale, pe similituni și pe rotunjiri ale unor variabile la fel de enigmatice în traiectoria lor precum acele particule ale lui Heisenberg. Apoi, după ce l-a creat, programatorul l-a și binecuvântat, ca la carte: Înmulțește-te, ocupă toată rețeaua și stăpânește-o!

Ciudat, nu-i așa, să vorbești despre un demiurg și despre o creație a minții omenești adresând același lucru? Poate, dar așa ne comportăm uneori și cu Dumnezeu, pendulând dialectic și fenomenologic între încredințarea că „El a făcut cerurile și pământul” și pretenția nerostită, dar mărturisită printr-un milion de fapte ale firii, că noi L-am creat pe El și că ne este profund îndatorat pentru că încă Îi mai îngăduim prezența pe planeta noastră.

Revenind, însă, ne mulțumim deocamdată cu faptul că algoritmul ne lucrează fără contenire grădina și o păzește, după cum a fost instruit să o facă. Dar pentru câtă vreme? Căci nu i-am spus încă ce e bine și ce e rău, doar l-am învățat cum să facă ce trebuie. Ceea ce nu e puțin, însă nici suficient, pentru că nu întotdeauna imperativele ideologice ale zile sunt în armonie cu cele morale. Unde mai pui că în spatele algoritmului pare să nu mai șadă nimeni, tot așa cum, se zice, n-ar sta nimeni în spatele mărturiei celor ce încă mai cred în Făcătorul lumii. Convenabil pentru toată lumea: n-ai pe cine lua de guler. Ne putem culca pe o ureche. Cu o astfel de robie putem trăi, așa cum și Dumnezeu nu pare deranjat în aceste zile de infatuarea cu care ne-am luat destinul înapoi, în ale noastre pricepute mâini …

Dormi liniștit, căci algoritmul lucrează pentru tine, se zice. Eu nu cred. Mi-e că șarpele pândește, pitit pe după vreun server, un moment pentru a-l învăța el pe de-noi-gândit-și-întocmit ce e bine. Ș-atunci va fi tare rău pentru noi, căci nu există izbăvire din rețea și de moralitatea ei fără pierdere de date. E careva dispus să își pună contul la bătaie? Share if you dare!

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s