Reclamele, internetul, armele de foc, televizorul, jocurile video, muzica pop-rock, BMW-ul, gadgeturile, mall-ul.

Ce au în comun toate acestea? Sunt neutre, ni se spune. Nu produc efecte în viețile noastre și nu ne influențează câtuși de puțin, atât timp cât nu le lăsăm noi să o facă. Și, să nu uităm, stă în puterea noastră să nu le lăsăm să ne influențeze. Căci noi suntem stăpânii lor, noi le dictăm rolurile și sensurile în experiența trecerii noastre prin valea simulacrelor devenirii.

Sunt simple instrumente în mâinile noastre. Contează doar destinația folosirii lor, de partea bună a Forței sau de partea celei întunecate. Folosite într-un mod constructiv, ele pot fi o binecuvântare. Există, însă, oameni care le utilizează în scopuri malefice, dar problema este exclusiv cu acei oameni, așa că asupra lor trebuie să acționăm într-un fel sau altul, pentru a stopa efectele nocive ale unor proaste întrebuințări. De pildă, dacă a-i anihila este totuși prea mult, am putea să îi învățăm să folosească într-un mod constructiv aceste instrumente. Avem nevoie de mai multe manuale de utilizare pe lume, asta e clar.

Ș-apoi, să nu uităm nici asta, ele sunt mute și impotente. Asemenea idolilor. N-au nici glas cu care să ne vorbească, nici ochi cu care să vadă, nici urechi de auzit, nici mâini pentru zidit. Vedeți? Nu ne pot face nimic.

Sunt creația noastră, din materii prime pe care le-am prelucrat cu trudă, dar și cu multă dibăcie. Așa că, stați liniștiți pe locurile voastre, totul este pe mâini bune. Ca-ntotdeauna.

(Notă: imaginea este din filmul lui Terry Gilliam, The Zero Theorem)

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s