Biruitori sau (doar) spectatori?


Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul prin bine.(Romani 12:21)

Cu greu vom putea găsi în filme ilustrații ale îndemnului de mai sus. Caracterul vindicativ al poveștilor pe care ni le spun filmele bazate pe paradigma luptei dintre bine și rău este greu de pus la îndoială. Există chiar și un gen al filmelor ce au ca subiect răzbunarea (revenge movies), cele în care ucigași, violatori sau răpitori de persoane sunt urmăriți, fie de către victime, fie de către cei apropiați, pentru a-și primi din mâna lor dreapta pedeapsă (cel mai adesea prezentată ca pe deplin legitimă). În majoritatea filmelor pe care le vedem băieților răi li se plătește cu vârf și îndesat; mântuirea lumii din film și restabilirea paradisului inițial îi exclude pe așa-numiții villains de la marele ospăț. Eroii pozitivi se dovedesc mai buni în folosirea aceleiași tehnici de luptă, fie că e vorba de arte marțiale, de mânuirea armelor de foc și a săbiilor sau de înzestrări supranaturale. Răul este învins, practic, pe teren propriu, lui fiindu-i opusă o forță de rezistență semnificativă din partea binelui.

O excepție notabilă o constituie Luke Skywalker, eroul trilogiei clasice Star Wars, cel care în Return of the Jedi alege să nu ducă până la capăt lupta împotriva răului cu sabia, ci să-i opună furiei dezlănțuite a Împăratului un surprinzător și de nimeni înțeles non-combat. În acest caz, izbăvirea se obține nu prin forța brută, nici prin sabie, ci prin tăria de caracter a eroului care alege o cale diferită de a lupta. Cu o floare, însă, nu se face primăvară. Regula nescrisă rămâne: băieții răi trebuie să plătească pentru nelegiuirile comise, în această viață. Unii, precum Maximus din The Gladitor, se mulțumesc și cu o răzbunare în viața de apoi, căci niciodată nu e prea târziu pentru așa ceva.

Dar poate că nu oricine este menit să fie un Luke Skywalker, să biruiască răul prin bine. Căci, facerea de bine nu e de nasul oricărui muritor. Ea este hărăzită celor deosebiți, supereroilor. Sunt necesare, pe lângă calități morale, și abilități tehnice sau talente speciale. Când personajul principal din Taken intră în acțiune, el ne avertizează pe toți, inamici sau simpli spectatori: „Am un set foarte special de abilități …”. Asta nu e muncă pentru amatori, să ne fie clar!

Se recomandă, astfel, expectativa civililor. În spatele binecunoscutei zicale din Spider-Man (2002), „O mare putere aduce cu sine și o imensă responsabilitate.”, stă aceeași implicație nerostită: nu oricine se poate opune răului. Ni s-au dat răspunderi pe seama puterilor cu care am fost înzestrați, așa că ar fi bine să ne știm lungul nasului. Lăsați profesioniștii să-și facă treaba, așa cum știu ei bine, cu pumni, cu pistoale, cu săbii sau folosindu-și nemaipomenitele puteri și, dacă v-a fost pe plac, reveniți la un nou spectacol.

Devine interesant, așadar în această penurie de încredere în omul comun, vrednică poate de o antropologie religioasă dintre cele mai pesimiste, să găsești în cinema și surprize, oameni care biruie răul prin mijloace neconvenționale . Alături de Luke, am putea aminti și alți eroi atipici precum micuțul Trevor (Pay It Forward), Cindy Lou (The Grinch), agentul Wiesler (The Lives of Others) sau chiar pe Oskar Schindler (The Schindler`s List). Astfel de exemple sunt adevărate oaze de har într-un deșert al dreptății împărțite contabilicește peste buni și peste nedrepți de către justițiari exemplari.

Să nu dramatizăm, însă. Un astfel de har – cel de a birui răul prin bine – nu e ceva de găsit pe toate drumurile. Poate că este nevoie, în adevăr, de un material special în caracterul celui ce alege să pășească pe această cale. Astfel de eroi sunt și trebuie să fie (mă refer strict la filme acum) rari, tocmai pentru ca noi, spectatorii, să ne putem bucura de un alt har, nu mai puțin uimitor, cel pomenit de Gandalf în primul film al trilogiei The Hobbit, în încercarea de a explica de ce este nevoie de o ființă atât de mică în această aventură extraordinară:  „Saruman crede că doar o mare putere poate ține piept răului, dar nu asta e ceea ce am descoperit eu. Am descoperit că sunt faptele mărunte ale oamenilor obișnuiți cele care țin răul departe. Mici fapte de bunătate și iubire. De ce Bilbo Baggins? Poate pentru că mi-e frică, iar el îmi dă curaj.”

Curaj, așadar, dragi prieteni: nu ne măsurăm puterile cu răul, ci le biruim pe toate prin iubire …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s