trepțile îndreptățirii (3D)


(Se începe în slow-motion cu ceva la mișto, de dragoste, ceva despre „ca un trandafir” … sunt absolut convins că veți găsi ceva adecvat momentului)

Ne-a intrat cumva în tărtăcuțe gândul că dacă tot nu suntem buni, căci – nu-i așa? – doar Unul cel ceresc este bun, noi n-avem altă alternativă decât cea a bălăcărelii în răutatea lumii.

Mă rog, s-au mai făcut unele timide încercări. Niște naivi.

Dacă nu putem fi buni, zicea taica Steindardt, măcar să fim politicoși.

Vezi bine, însă, că nici politețea nu prea dă afară din noi; atunci, poate că am putea măcar să avem dreptate când arătăm cu degetul.

Dar nici dreptate n-avem, că nu-i cine s-o împartă. Buna cumpănire va compensa acest neajuns, nu? Argumentele noastre sunt beton. (Celor interesați, le pot pune la dispoziție niște youtuburi edificatoare.)

Uite-așa, de mărturia creștină contemporană se alese praful de pe cumpănă. Cel mai adesea ea este azi confundată cu apologetica. Doar cu retorica de tip Ravi (mulțumim, Doamne, că ni l-ai dat!) și altora de teapa lui. Asta pentru că nu mai avem nimic de arătat lumii, nici vieți, nici Carte, nici istorie, nici argumente. Nu mai biruim răul prin bine, pentru că nici noi nu mai știm ce e binele. Ș-atunci lătrăm precum câinii aceia.

Și nu mai avem nimic de pus pe altar, căci nu mai avem ce sacrifica.

Turma s-a metamorfozat în haită.

Dar Thanos pândește din umbră …

(cortina)

7 gânduri despre “trepțile îndreptățirii (3D)

 1. O, adâncul bogăţiei, înţelepciunii şi ştiinţei lui Dumnezeu! cât de nepătrunse Sunt judecăţile Lui, şi cât de neînţelese Sunt căile Lui! (Romani 11:33)

  „…omul firesc nu primeşte lucrurile Duhului lui Dumnezeu, căci, pentru el, Sunt o nebunie; şi nici nu le poate înţelege, pentru că trebuiesc judecate duhovniceşte” (1 Corinteni 2:14).

 2. Lately, mi se pare că asta e singura îndeletnicire pe care o mai avem și pe care o considerăm o datorie de creștin pe care suntem mândri că o putem îndeplini cu atâta ușurință.

  Fără să ne dăm seama că asta nu înseamnă și a ne trăi viața.

  1. În ciuda tuturor persecuțiilor (sau a zvonurilor despre persecuții) realitatea este că nicicând nu a fost mai ușor a fi creștin decât în zilele noastre cele virtuale …

 3. drept-ii ! Stii , poate si Thanos era bun …! Nu mai stiu , in ultima imagine din film , purta sau nu purta manusa pentru care a sacrificat jumatate din tot ceea ce era viu ! Mi-a scapat acest detaliu , dar nici nu ma mai duc la film doar pentru atat … Interesant , un singur detalui nebagat in seama poate schimba intreaga perspectiva !

   1. Dacă nu mai avea mănușa , situația se complică pentru că a ales să fie vulnerabil . Să facem un exercițiu de imaginație : -Oare câți dușmani și-a făcut în toate galaxiile ? Aceeași întrebare i-am pus-o și copilului meu, cea cu mănușa (împeună am văzut filmul ) !Știi , Dyo , de cele mai multe ori , pentru a fi bine , mai întâi trebuie să vină răul ! Totul depinde de cel care îl săvârșește , îi face din instinct și și-l justifică prin intenții bune , sau și-l asumă ca rău săvârșit având ca viziune perspectiva a ceea ce va urma …! Privit într-o asemenea cheie de interpretare , parcă Iuda nu e atât de ușor de judecat …

    p.s.
    Dacă avea mănușa era mult mai simplu …

    I-am zis copilului meu după film(l-am comentat împreună câteva zile după aceea. Inițiativa ,de la el , firește ! ) :
    – Să știi că nu întotdeauna răul e rău , și binele e bine … Uneori răul poate să fie bine , și binele să fie rău . Nu să se transforme , ci pur și simplu să fie …!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s