Există moarte după viață?


Lista asta este un dat ontologic pur. Lista e viața. În jurul ei e numai abis.

Despre cea a prietenilor vorbesc, nu vă gândiți la altele. Ce ne-am face fără ea? Cum am mai putea simți că existăm? Invalidarea prezenței noastre prin click-uri sau atingeri duioase ale touchscreen-ului se resimte, în adevăr, ca un abis al ființării. Atât timp cât am cont pe Internet, nu contează pe ce server, exist.

Ne-am obișnuit atât de mult cu peisajul cărărilor bătătorite zi după zi (postări, distribuiri, meme-uri, emoticons), fără contenire, încât asociem absența lor cu neființa, cu inexistența. Ritmul activităților de pe perete este un semn clinic, asemeni pulsului; încă nu s-a pus la punct un protocol de constatare a decesului virtual. Paginile, urmele, prăjiturelele și toate cele pătimite pe pânza de păianjen a fabricii de hyper-realitate ne supraviețuiesc. În timp ce inima ta și-a mântuit ultima bătaie, peretele rețelei încă îți promovează zâmbetul pe ecranele lumii.

Iar calitatea vieții fiecărui utilizator este evaluată și monitorizată prin instrumente analytics tot mai sofisticate. Dacă priviți acele grafice, ele nu diferă de cele pe care ni le dau aparatele de monitorizare a activității cardiace. Rostul lor este să ne spună că suntem vii, că încă lăsăm urme în jurul nostru.[1] Nu vă faceți iluzii: toate clickurile pe care le dați lasă umbre pe maidanul digital. Absența umbrelor unei persoane înseamnă, și aici, absența acelei persoane. Cine nu face umbră pământului – cu rost sau fără rost, nu contează – nu există.

De aceea, tăcerea pe Internet nu este o opțiune. S-a instaurat o dictatură a comunicării: indiferent dacă avem sau nu ce să ne spunem trebuie să comunicăm. Altfel … nu existăm. Ceea ce nu este neapărat rău; înseamnă că unii dintre noi încă ne putem fofila, fără să fim observați, deoparte, ca să respirăm, să contemplăm și, uneori, chiar să ne oprim pentru a ști, nu ști ce, ceva anume, cum ar fi faptul că Dumnezeu este, ca-n vremurile de odinioară. Teamă mi-e că se vor prinde și de asta, că vor ne vor da pe față șiretlicul. Nu oricine poate să tacă. Tăcerea costă, e un lux. Evazioniștii și contrabandiștii vor fi aspru pedepsiți. Vor da socoteală pentru fiecare vorbă nerostită. Grozav lucru, de asta să nu se îndoiască nimeni.

[1] S-a dus vremea în care urmele noastre rămâneau în spate, datorită liniarității convențiilor pe care le foloseam pentru a ne pricepe viețile. Internetul ne poate facilita posibilitatea de a lăsa urme prin locuri prin care încă nu am pășit …

2 gânduri despre “Există moarte după viață?

  1. Dacă taci, nu e bine. Dacă vorbești, nu e bine. Deci fă cum crezi, că oricum se va găsi cine să te judece.

    Cel mai tragi-comic mi se pare că susții că boicotezi pentru că nu există iubire, respect din partea celorlalți. Cei care aleg să tacă nu sunt observați a fi parte dintre ăia ce respectă, ci dintre ăia care nu fac umbră pământului, nici bună, nici rea. N-am înțeles care ar fi – după părerea lor – modalitatea prin care le-ai putea transmite iubirea și respectul altfel. Mă gândesc că nu și-au definit-o nici ei.

    Nu că – dacă aș afla – mi-aș schimba în vreun fel modul de a reacționa (reacționez așa din anumite motive care îmi sunt clare). Ci de curiozitate și de provocare lansată lor de a-și adresa singuri această întrebare. Poate n-ar strica să se oprească puțin din furtuna generală.

  2. Aoleo… încă o chestiune ce îmi sare acum în ochi. Lumea a trecut de la războaie cu spume la gură și arme la glume bolnave. Efectiv bolnave. De fapt, dacă mă gândesc bine, cred că nici nu ar putea ieși pe seama asta decât niște glume de acest gen după nervii și tensiunile de până acum. Ăsta o fi next level al reacțiilor. Cine știe ce va mai urma.
    Cred că și stilul umorului spune ceva despre oamenii care suntem..

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s