Țineți minte trei cuvinte, înapoi și înainte


De fapt, sunt două cuvinte de aur ce descriu cu mare acuratețe stilul evanghelic, în toate cele: „inspirational” și „uplifting”. Adică, pe limba puilor de dac, „de inspirație” și „înălțător”. Ele etichetează sau înmiresmează cam tot ce are de-a face cu râul și cu ramul de simțire adânc reformată: postarea, citatul postat pe perete, calendarul cu versete, semnul de carte, brelocul, cartea de meditații, nuvela, filmul, albumul unei trupe de închinare, mesajul de la conferință, devoționalul.

Asta își dorește poporul drept-mărturisitor, se pare: inspirație și înălțare. Biruințe. Finaluri fericite. Mâini ridicate. Promisiuni. Povești de succes. Ziceri care să ne mai ridice cu o juma de țent nivelul de dopamină. Un pârleaz care să ne ajute să mai trecem peste o zi. Cineva care să ne șoptească duios, fără contenire: „Va fi bine”.

Arătați-mi un lucru evanghelic despre care să se spună că este „terrible” sau măcar „admonitory” (îngrozitor sau dojenitor). De pe la citirea predicii Păcătoșii în mâinile unui Dumnezeu mânios, faimoasa omilie a lui Jonathan Edwards,  nu s-a mai întâmplat așa ceva. Nu, tată, asta nu se face. Iadul poa` să aștepte, cum ziceau și maidănii. Noi nu cădem, nu cunoaștem eșecuri. Nu s-au zămislit întrebările cărora să nu le putem răspunde. Chiar și atunci când suntem în picaj, iar aparatura de bord ne semnalează faptul că suntem în curs de coliziune cu țărâna din care am fost luați, noi zburăm. Cine nu recunoaște asta este un dușman al credinței noastre, un lup în piele de oaie. Iar prăbușirile spectaculoase care deja au avut loc? Nț, nu știm despre ce e vorba. Altă întrebare!

Problema cu inspiraționalul și cu upliftingul este, ca la orice dependență, nevoia constantă de mai mult. Doza de inspirație și și de zbor de ieri nu ne mai ajunge pentru a face față necazului de astăzi. Avem nevoie de o picătură în plus, de o formulă mai tare. Mai mult cărbune în locomotiva-i încovoiată de emoții. Altă m(et)odă.

Până când?

Dacă credeți că progresul tehnologic ne va ajuta să o ținem tot așa, în inspirații și înălțări, până la parusie, eu zic să vă mai gândiți puțintel. Am mari îndoieli în privința suficienței stocurilor.

Vă mai aduceți aminte vorbele apostolului?

Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.

Inspirațional?

Uplifting?

Recitindu-le, mie chiar îmi par a fi cu adevărat terrible și admonitory.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s