Pribegii prin Evia (3) – Loutra Edipsos


Pentru că Insula Evia este mult prea mare pentru a fi savurată într-un singur sejur de nouă zile, ne-am decis să începem cu începutul și să explorăm zona de nord, care este, de altfel, și cea mai accesibilă. Cel mai simplu de ajuns pe insulă este pe la Glyfa, un sătuc așezat la vreo douăzeci de minute de ieșirea de pe autostrada care coboară spre Atena.

001

Cursele de ferry-boat au loc cu o frecvență ridicată pe timpul verii, astfel că turiștii nu au mult de așteptat, iar mașinile nu sunt înghesuite ca sardelele, așa cum se întâmplă de regulă la trecerile spre Corfu și Thassos.

002

Te întâmpină o insulă nefiresc de liniștită. După primele minute de la sosirea în Agiokampos mașinile se pierd pe străduțele înguste, lăsând în urmă o liniște cu care nu suntem obișnuiți. Chiar și pe șoseaua principală ce duce spre Loutra Edipsou întâlnim puține mașini. Puzderia de străduțe care ne întâmpină în apropiere de orășel începe să-i de-a de furcă GPS-ului, care se făstâcește de vreo câteva ori până să ne ducă în fața pensiunii.

005

Odată ce ai intrat în oraș, s-a zis și cu liniștea. Forfotă multă, o mulțime de mașini, viață de stațiune în toată regula. Loutra Edipsou este o stațiune de primă mărime a Greciei, comparabilă cu nume grele precum Platamonas, Kala Nera, Parga sau Sidari (Napflio, Kerkira nu intră în calcul aici). Nu-i vorbă, am ales și noi cea mai aglomerată perioadă posibilă pentru a merge acolo, cea imediată zilei de 15 August, mare sărbătoare la greci.

005a

Am găsit, printr-un mare har, un loc de parcare taman în fața ușii pensiunii; nici nu am mai mutat mașina de acolo, pentru că locurile de parcare sunt foarte greu de găsit. Am decis să las explorarea cu mașina a celorlalte localități ale zonei pentru partea a doua a sejurului. Loutra Edipsou este o locație suficient de ofertantă în de toate pentru nu căuta să evadăm înspre alte plaje sau stațiuni.

004

Ideea este că ne-a plăcut tare mult acest loc. De aceea mă gândesc să vi-l împărtășesc și vouă. Evia este o insulă care are multe oferit și îi răsplătește pe cei ce ajung până aici cu oferte pe toate gusturile, la prețuri mai mult decât decente.

Orașul

Loutra Edipsou, probabil că știți asta, este deopotrivă stațiune la mare și centru balnear. Apele termale țâșnesc de pretutindeni, parcă: dintre stânci, vărsându-se discret în mare, din pământ, pentru a se scurge pe rute improvizate tot undeva în mare, din mici cișmele improvizate și, nu în ultimul rând, chiar din mare.

006

Există, desigur, resorturi care oferă tratamente și facilități spa folosind aceste ape. Grecii sunt foarte mândri de această resursă a lor; orice discuție pe care o începi cu ei, fie că sunt turiști, fie că sunt localnici, va conduce la o înșiruire a proprietăților curative ale apei termale.

Acum, ce să văzic, impresiile pot fi diverse. Pe deoparte, ideea să stai în mare și să curgă peste tine apa caldă (sau chiar fierbinte, în funcție de drumul parcurs până pe spinarea ta), este pitorească, spectaculoasă pe alocuri. Ne-am bucurat din plin de aceste ape, atât ziua, cât și după lăsarea nopții.

011

Pe de altă parte, astfel de ape atrag în Edipsos o mulțime de turiști de vârsta a treia și de familii cu copii mici. Uneori ai impresia că ești la Herculane, pe malul Cernei. În general, însă, cei mai în vârstă evită soarele amiezei, astfel că plajele stațiunii, deși înguste, nu sunt aglomerate.

Plajele

Plajele orașului, așa cum am amintit deja, sunt destul de înguste. Din fericire nu sunt pe atât de aglomerate pe cât ai crede, având în vedere forfota stațiunii. Există și zone amenajate și populate cu șezlonguri, dar și spații pentru cei ce merg acolo cu cearceaful propriu.

007

Se pare că o mulțime de turiști aleg să meargă cu mașinile mai înspre nord, unde plaja se întinde pe vreo câțiva kilometri buni și este loc berechet pentru toată lumea. Aici găsești suficiente oaze de liniște, zone în care te poți bucura de toate facilitățile unei plaje bune și să simți că toată marea este a ta.

IMG_6637

Apa este lină peste tot în zonă. Nu are cum să nu fie așa, din moment ce în depărtare se vede Grecia continentală. Nordul Eviei este ca un cărlig, iar noi ne află în zona de agățat: un imens golf poate fi admirat din Edipsos, în toată frumusețea lui. Ai impresia că toate sunt aproape, că ești la o aruncătură de băț de capătul insulei. E doar o iluzie: am fost până la capăt, la Kavos, și trebuie să vă spun că e ceva de mers până acolo. Dar merită …

009

Ce să vă zic: nisipul este minunat, iar apa e limpede, așa cum trebuie să fie în Grecia. Uneori ai impresia că este mai rece, poate și din pricina ideii de termal, care ți se cuibărește în minte încă de la sosire și îți spune că ar trebui să te simți ca la Băile Felix. Cred că e doar o impresie.

IMG_6669.JPG

Seara

Seara toată lumea ise la plimbare. Aleea de lângă mare devine un imens furnicar. Animație, prăjeli, muzicieni ambulanți, taverne, ospătari care trec strada cu bunătățuri pentru cei ce îi așteaptă pe faleză, chinezării, magazine cu suveniruri.

010

Din fericire, această forfotă își produce efectele doar în zona falezei. Odată ce ai ieși de acolo, spre hoteluri și pensiuni, ai parte de liniște și pace.

012

Și totuși, termal

În zona de sud se găsesc tot mai multe locuri unde te poți bucura de apa termală care fără contenire se irosește în mare. Sunt zone publice, oricine se poate bucura de ele free of charge. Am găsit un loc în care apa lucrat niște mici piscine în care te poți așeza și relaxa în voie.

DCIM102GOPROG0022748.JPG

Nu este foarte aglomerat. Totuși, dacă nu vrei să împarți bucuria asta cu nimeni, poți să vii seara, după apus, când lumea se îngrijește de ale stomacului în primul rând. Ne-am lăfăit după bunul plac, câteva seri la rând, în ape fierbinți, sub cerul înstelat, ascultând muzica valurilor …

015d

Mai la sud, întâlnim o altă locație, ceva mai amenajată (cu scări, cu vestiare etc), însă tot publică. Aici găsești de toate: apă care iese din mare, dintre bolovanii de pe mal, din bolovanii de pe mal (nu glumesc),  sau care se prelinge peste tine de pe stânci.

016

Pentru că totul arată spectaculos aici, și în afară, și sub apă, am activat aici camera video și echipamentele de scufundat …

017017a017b017c017k

Edipsos, Loutra Edipsou etc.

Ca orice localitate grecească respectabilă, și Edispos are mai multe variante de nume, pentru localnici, pentru turiși, pentru GPS-uri …  Încercațile pe toate și mergeți acolo. Merită!

030

Dacă se poate evitați perioada 10-20 august, care este cea mai aglomerată. În rest, nu văd motive pentru a rata o vacanță aici, mai ales că și gazdele / localnicii ne-au lăsat impresia că știu cum să-i facă pe turiști să se simtă bine la ei. Nu vezi oameni stresați, apăsați de grijile jecmănelii. Trebuie spus și asta: nu sunt foarte mulți turiști est-europeni, proporția este rezonabilă, iar acest lucru este bun.

099

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s