Aud într-un devoțional oarecare, de altfel bine închegat, de vreo câteva ori cuvântul „automat”. Datorită repetiției mi-a rămas în minte; apoi, mi s-a părut ușor nostim să mă gândesc la ce ar avea de căutat un astfel de cuvânt, împrumutat dintr-o cu totul altă lume, într-un discurs ce avea ca temă viața spirituală și relația cu Dumnezeu.

Păi … fuse cam așa: faci cutare lucru – de pildă, citești Scripturile în mod regulat, pui un timp deoparte pentru rugăciune, citire, reflecție, studiu etc – și, automat, ceva se întâmplă. Spre exemplificare, te conectezi la Viță, urmând îndemnul Mântuitorului și sensurile ilustrației Sale pe care o regăsim în Evanghelia lui Ioan, și automat ai viață în tine, viața aia adevărată. Și atunci cu adevărat – dar tot automat – ceea ce faci contează și are sens.

Este legitim, în astfel de vremuri, să ne așteptăm din partea unui Dumnezeu atât de mare să-și facă un update la sistem, pentru că noi n-am rămas pe loc. Am știut să punem la lucru pentru noi felurite cauze și efecte, să le grăbim rostogolirile pentru ca tot mai multe lucruri să se petreacă supt ochii noștri automat. Adică, fără să fie nevoie de o asistență suplimentară. Ca un flux despre care nu trebuie să știi prea multe; dormi liniștit, el își face treaba: doar să fi pregătit să preiei rezultatele de la dispozitivul de ieșire. Ca un venit pasiv, pentru că tot e și acesta la modă. Și, să nu uităm esențialul, automat înseamnă, de asemenea, și cu efect vizibil imediat.

Este adevărat că omul din vremurile evanghelice sau patristice și, îndrăznesc să spun, chiar din cele mai târzii ale Reformei, nu a știut vreodată cu adevărat ce înseamnă ca un lucru să se întâmple în mod automat. În mod sigur, nu în cele spirituale. Morile – de apă, de vânt etc – au constituit, fără îndoială, un pas înainte în modelarea unei idei; iată că unele evenimente pot să intre sub controlul unor forțe bine dirijate, pentru ca automat să se întâmple ceva folositor. Dar lucrurile au explodat în mințile noastre (poate că nu tocmai într-un mod automat …) odată cu civilizația electrică, cea care a instaurat în mințile noastre domnia simultaneității și a beneficiului imediat.

Noi, astăzi, da, punem televizorul sau instalația de iluminat a bradului de Crăciun în priză, învârtim cheia în contact, apăsăm butonul de la telecomandă și în mod automat vedem minunea. Te conectezi la Rețea și, automat, da, ești conectat la Vi(a)ța cea mare a lumii. De ce nu s-ar întâmpla într-un mod similar și în cele spirituale?

Hm, vă amintesc numai că Dumnezeul veacurilor trecute era privit ca un agricultor, asta însemnând, după cum zicea și Sf. Ioan Gură de Aur, că în economia intervențiilor Sale în afacerile oamenilor investiția în muncă și răbdare precede orice rod pe care și-l dorește în lumea noastră. De aceea ne scurtcircuitează primele pagini ale Genesei ițele creierelor, pentru că le citim ca niște oameni din lumea faptelor ce au loc automat. Se face lumină, iarba crește, animalele pasc, oamenii cresc și se înmulțesc. O bandă rulantă care merge foarte bine, nu? Oh, stai: căci iată că omul mușcă din fructul interzis și, automat, nu se întâmplă ceva. Negreșit.

Aș da o mie de filme pe care încă nu le-am văzut pentru harul de a citi povestea ispitirii fără ochelarii pe care mi i-a așezat pe ochii minții civilizația asta vitezistă și fantezistă. Nu cred, însă, că cineva sau ceva mă va scuti de crucea asta. Nu în mod automat.

Dar zic și eu, fără să dau cu parul: mi-e greu să cred că va putea cineva găsi lucruri ce se petrec în mod automat în Scripturi. Nu dau verdicte: încercați!

Eu asta am găsit, mai mult nu am să vă dau: Vântul suflă încotro vrea și-i auzi vuietul, dar nu știi de unde vine, nici încotro merge.

Beat that.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s