Non nobis (beta version)


Spiritul cruciadelor n-a pierit, doar s-a îmbrăcat în alte haine politice.

Odinioară, creștinii s-au luptat pentru Ierusalimul pământesc, pentru a-l lua înapoi de la cei ce în mod ilegitim au pus mâna pe el.

Nimic nou supt soare: americanii își iau țara înapoi. Creștinește.

Și prin Europa, unele guvernări utilizează aceeași retorică, îmbrăcată în straie teologice. Este posibil ca la noi, sloganul „ne luăm țara înapoi” să fi fost, într-un mod surprinzător, cel mai puțin înmuiat în dogme, însă nu au lipsit nici pe la noi îndemnuri la cruciadă. Cam dinspre toate confesiunile, democratic.

Patologiile spirituale revelate în aceste situații sunt similare, comparabile. Pe nesimțite, lumea creștină contemporană devine tot mai dispusă să pună în negoț speranța în cele cerești, cea de a ajunge cu orice chip la învierea morților, iar apoi la a intra într-o veșnicie în prezența Domnului, pe iluzia instaurării unui Regat ale Cerurilor în inima proiectelor politice ale zilei. S-a renunțat la paradigma Exodului, care făcea trimitere la o rușinoasă robie și la mâna cea puternică a unui Izbăvitor, și s-a revenit la cea belicoasă, propagandistică, cavalerească (sic!) a luării în posesie a lumii. Nu folosindu-ne de talpa piciorului, ci de dibăcia distribuirii.

Iar sângele care curge nu (mai) este real. Cu atât mai bine! Cruciații abia mai puteau găsi pe ulițele Antiohiei petice pe care să poată păși fără să-și mânjească tălpile (despre mâini nu se pune problema, oricum); cu greu mai găsești în zilele noastre un discurs evanghelic nemânjit de ifose ideologice politicianiste, atacuri la persoană, jigniri, invective, oțăreli, isterii. Nu-i bai, nu ne omoară, ci ne fac mai buni …

„Cât de frumoase sunt picioarele celor ce vestesc pacea …” mai știți de unde vine asta?

1 comentariu

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s