Narcisism


Privită de undeva de sus, de departe, vieţuirea umană nu este nici absurdă, nici imposibilă; mai degrabă, ea pare să urmeze principiile unei mecanici de genul celor pe care le-am învăţat la şcoală.
Ispita de căuta legile care ne guvernează interacţiunile este una căreia nu-i vor rezista nici îngerii, nici demonii, nici celelalte  –  ipotetice sau reale – fiinţe care populează văzduhul. De fiecare dată când îi vom ceda, vom ajunge să înțelegem încă odată că suntem prea mici pentru lumea asta mult prea întinsă.

Ș-atunci se naște ideologia, ca răspuns ce ne acomodează cu această acută depersonalizare. Paradoxal, orice ideologie se trăiește la un nivel profund personal: suntem gata să sorbim fiecare afront, să ucidem, să ne jertfim, uneori împotriva interesului nostru imediat, de dragul dogmei seci și nepăsătoare.

Odinioară, credinciosul era chemat să își ordoneze viața pe care o ducea în cetatea aceasta efemeră, având-o în minte pe ceea eternă, înspre care se îndrepta. Astăzi, cel prins în mrejele ideologiei, face același lucru, dar nu pentru o cetate anume, ci pentru o idee care însemnă ceva, mai mult decât e cazul. Căci ideile nu sunt menite să ne ofere semnificații, ele sunt doar instrumente de lucru.

Numai așa sacrul rămâne sacru, iar ideologicul (da, această formă substantivată, neapărat articulată: suntem nevoiți să inventăm un cuvânt) este deconspirat pentru ceea ce reprezintă: un simulacru al transcendenței. Ne comportăm în fața unor obiecte profane, ca în fața unor hierofanii, deși știm (de data asta pe bune!) că noi le-am creat. Asemeni meșterului care taie o bucată de lemn în două, pentru a-și încălzi soba cu o bucată, în timp ce din a doua își face un idol pentru a-i aduce închinare: așa este (și) cel orbit de ideologie. Căci ideologia este o idolatrie a inimii îndrăgostite de propria-i visare.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s