O critică a (metana)rațiunii apofatice


Într-un spirit oarecum Kantian, am putea gândi că suntem nevoiți la a renunța la categorii de reprezentare topologice ierarhice sau graduale atunci când vorbim despre cer și despre prezența lui Dumnezeu în general.

Modele de reprezentări care recurg la gradualitateconcentricitate sau ierarhii ne ajută mintea doar până la un punct, după care trebuie să recunoaștem că nu putem prinde cu mintea o imagine fidelă, nici măcar miniaturală, a ceea ce va fi sau este acolo. Nici nu știm ce înseamnă a fi, ce ne poate spune acest verb într-o lume calibrată pe alte categorii existențiale. De ce Biblia nu ne spune că există Dumnezeu, ci că, pur și simplu, El este?

Trăim într-un univers fizic descris pe limba noastră, după (ne)dumerirea noastră. Folosindu-mă de instrumentele pe care mi le pune la dispoziție, încerc oceanul nemuririi cu un fir de pai. De pildă, mie îmi plac gradienții și grafele: nu m-ar putea ei ajuta în modelarea înțelegerii lumii în care mă aflu? Dați-mi un astfel de model și vă scriu un algoritm de să-l facă pe nenea Zukănbergu`, părintele algoritmiei ideologice postmoderne, să crape de ciudă, nu alta …

Pentru că asta facem: nu pricepem raiul, ci ne modelăm fără preget înțelegerea pe care o avem asupra lui. Dar miza nu este cine a priceput mai bine dintre noi, ci care model ne ajută să reflectăm mai bine caracterul Tatălui aici pe pământ, de pildă, în a-i cerceta pe văduve și pe orfani în necazurile lor, în a-i obloji cum se cuvine pe cei ce au fost victime ale tâlharilor, în a da un pahar de apă celui însetat.

Caut un model care să mă ajute să iubesc. Atât cât mă țin curelele.

Altfel, cum spune și unul dintre Părinți – nu știu sigur cine, se prea poate să fi fost mai mulți –, iubirea lui Dumnezeu va inunda totul, nu doar raiul, ci și iadul, după Judecată. Ce va însemna asta … vom vedea la vremea hotărâtă. Ne lipsesc cuvintele potrivite.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s