Viața ca Exod


Nu cred că există îndeletnicire care să pună mai mult la încercare capacitățile noastre de a cuprinde viața și de a gusta din tainele fiecărei bătăi de inimă decât cea de a înfrunta, prin reflecție, prin artă, prin credință, dar mai ales prin iubire – simultan în toate acestea –, hâda moarte. Asta pentru că atunci când o facem descoperim cu adevărat frumusețea viețuirii, pe deoparte, iar pe de alta, a gândului nemuririi, cel ce nu dă odihnă minților noastre.

Este un paradox, desigur: ne apropiem de moarte, gustând în același timp, din plin, viața. Nu suntem pregătiți pentru nemurire, n-am ști ce să facem cu ea, așa că ni s-au dat câteva clipe, să învățăm a le prețui cum se cuvinte. Moartea, lumina ei peste toate acestea, funcționează așadar ca potențator de viețuire. Dar să nu ne amăgim, ea este totuși dușmanul nostru cel mai mare. Iubiți-vă dușmanul.

Iar drumul de la morbid la sublim trece neapărat prin Trupul Celui ce a biruit-o prin dăruire de sine, prin slavă, prin ascultare și prin iubire. În acest fel, „ieșirea” noastră din această lume, acel sfârșit al felului nostru de viețuire din epistolă, nu are loc la ultima suflare de pe acest pământ, căci ea a început din clipa în care omul a ascultat chemarea Lui și a pășit pe calea ce i s-a deschis.

Este Exodul fiecăruia dintre noi. Nu-i lipsesc paiele și cărămizile robiei, chemarea Rugului, plăgile, trecerea printre ape, nedumeririle, Legea, slava, nici măcar vițelul de aur, față de care luăm, cu durere, necesara distanță spirituală.

E un drum, e o ieșire. E și un strigăt, cel mai puternic al ființei. Astupați-vă urechile sau, mai bine, ascundeți-vă: 

Unde ți-e biruința?

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s