Pandemie de politichie – Trump și Biblia


Trăim într-o lume tare complicată și nebună. Sau, vorba unui politician de-al nostru, complexă. Este de înțeles năzuința noastră, a tuturor, de a-i descoperi vectorii simplicării, pe vreo două, cel mult trei, sensuri principale. Ziua de mâine va aduna mai multe de dus decât cea care tocmai se încheie și, din acest motiv, orice act simplificator nu poate fi pentru noi decât mană cerească.

Bunăoară:

Președintele Donald Trump, cu o Biblie în mână, în fața unei biserici … iată, în sfârșit, o imagine care face cât o mie de cuvinte, oh, poate chiar mai mult, un milion sau câteva zeci de milioane! Iar numărătoarea lor nu s-a încheiat încă. Nici nu mai contează despre ce fel de cuvinte este vorba, realitatea este că toată lumea vorbește despre asta, de bine, de rău, de dor și de jale.

Mă rog, mie îmi aduce aminte de Comandantul închisorii din Shawshank Redemption, tot așa, unul care instrumenta puterea cu Biblia în mână. O ispită veche e asta, cea de a te folosi de Biblie cu un astfel de scop, dar și o monumentală ratare a mărturisirii, prin devierea de la subiectul ei. Dar Biblia a suportat multe de-a lungul veacurilor, va rezista și acestei mistificări, sunt convins.

În sine, acest fapt este unul ce ține de comportamentul politico-mitologic rudimentar, ce caracterizează prestațiile atâtor politicieni de toate culorile. Nimic nou sub soare. Ce discursuri? Ce argumente? Ce luări de poziție? Nu e mai simplu așa? Un gest simplu, minimalist, menit să explice tot ce este nevoie de explicat pentru mințile susținătorilor.

Să nu ne închipuim cumva că cineva din lumea asta mare își va fi schimbat părerea despre Donald Trump în urma difuzăriia acestui – să-i zicem așa, până la găsirea cuvântului adevărat – mesaj. Nu, dragii mei, nu asta e ideea. Nu împăcarea tuturor se urmărește, ci separarea judicioasă a combatanților. Nimeni nu își face iluzii în America zilelor noastre despre un armistițiu. Pacea socială, ca proiect politic, nu este doar utopică, ci și nefolositoare pe câmpul de luptă.

Căci e limpede faptul că pentru unii imaginea asta este balsam pentru suflet, în timp ce, pentru alții, o urâciune. Adică, în alte cuvinte, un zid. Sau, dacă vreți, o prăpastie. Care nu poate fi trecută fără a călca în picioare peste simțămintele multor oameni, fie ei conservatori, fie progresiști. Lupta asta nu se dă pentru niște minorități acum, lăsați prostiile astea, ci pentru cei mulți, aflați de ambele părți ale câmpului de ostilități.

Nu va fi pace, se strigă pe străzi. Așa este, atât timp cât focul va fi întreținut prin astfel de petarde. Trump și-a aruncat-o pe-a lui, protestatarii le aruncă pe ale lor: unde credeți că se va ajunge? O poveste ca asta nu are niciodată sfârșit, e un fel de Tânăr și Neliniștit care va rula până după Apocalipsă. E cel mai simplu lucru ce se poate spune despre America azi …

În orice vreme, de fapt.

2 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s