Să moară capra dușmanului de clasă


Unul din semnele definitorii ale comportamentului inflamat ideologic: „asumarea” pierderilor colaterale – pierderi datorate acțiunii radicale, revoluționare, imediate – în rândurile celor inocenți. Mântuirea promisă ideologic este întotdeauna foarte costisitoare, cineva trebuie s-o deconteze. Dar, nu vă faceți speranțe, suntem în afara sferei harului; nimeni de deasupra lumii noastre nu o va plăti. Datoria asta se achită jos, aici și acum, până la ultimul bănuț. Neîntârziat.

Tradițional vorbind, când pierderile acestea sunt produse dușmanului de clasă, faptul în sine este, parțial, de înțeles. Așa-i într-un război: să moară dușmanii mei, să le moară și capra, să le sece fântânile, să li se înece mâța cu un os de pește, pușchea pe limbă etc, etc, etc. Nu e prea creștinește, dar … asta e natura umană. Nu ne surprinde, am (mai) văzut din astea, știm să le răbdăm.

Dar nonșalanța cu care sunt ignorate și desconsiderate costurile plătite de cei ce nu erau angajați pe frontul ideologic, ei bine, ea este un simptom al unei boli grele, al unui cancer aflat deja în prag de metastază. Puține lucruri mai sunt de făcut. Nuanțările, dreptele evaluări, devin imposibil de operat. Se ajunge în stadiul în care comportamentul ideologic nu mai recunoaște civili, neutri, inocenți, victime colaterale: ori ai suferit cu noi, din cauza lor, așa că vino alături de noi, să ne luăm cu toții porția de dreptate, ori meriți ce ți s-a întâmplat, pentru că ești dușmanul dreptei cauze.

Noi nu am făcut decât ce este necesar pentru a învinge. Nu se putea altfel. Așa că nu ne pare rău, pentru că merită.

Ideologia va avea întotdeauna un răspuns pentru suferința ta. Asemeni prietenilor lui Iov, da. Succes!

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s