Sunt liber, deci nedumerit (20)


De ce comunismul, ca idee bună și generoasă, dar aplicată greșit, mai merită o șansă din partea omenirii, deși n-a produs nimic vrednic de păstrat în cultura lumii (mult prea puțin, oricum), iar creștinismul, tot ca idee bună și generoasă, nu mai merită nimic altceva din partea lumii moderne decât batjocură, discreditare și marginalizare, deși a lăsat în urmă fundamentele unei culturi încă fără egal în istorie?

3 comentarii

  1. Pentru că primul n-a fost aplicat tot atît de îndelung, ca timp, precum al doilea concept? E doar un răspuns la întrebarea ta, pentru că eu personal nu cred că trebuie să trăim încadrați în altceva decît în bun simț.

    1. Ok, e un răspuns.
      Desigur, în acest caz, având în vedere atrocitatea crimelor comise într-un timp atât de scurt, aș putea întreba cât timp ar trebui să îi acordăm comunismului să ne dovedească că poate face și lucruri bune. Și dacă își mai poate permite cineva acest experiment. Nici un chimist nu ar relua un experiment care i-a aruncat în aer laboratorul de la prima picătură. Creștinismul, în schimb, a avut perioada sa – nu foarte lungă, e adevărat – în care s-a dovedit un pariu credibil și chair vrednic de luat în seamă; până s-a descoperit folosul său în politică, cam prin secolul patru … de acolo s-au stricat lucrurile cu adevărat.

      1. Și stricate au rămas, deci nu… Mai degrabă învață-l pe om de toate, să aleagă el, tot ideatic vorbind. Practic, cu regret spun că omul lăsat liber de tot face prăpăd mai mare decît dacă-i incadrat puțin măcar, nu neapărat în ideologii, cît în legi. Dar legi să fie, nu caricaturi de legi.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s