Păstrăm distanța, apropiindu-ne


De ce sunt așa, de ce îmi place cutare lucru, de ce prefer un obiect în detrimentul altuia, de ce am ales această cale … de ce una, de ce alta. Pentru toate am același răspuns: nu știu.

Sau, poate că știu, dar nu este suficient să îți spun, (doar) cuvintele nu ajută. Nu o să înțelegi, iar asta nu pentru că ar fi ceva în neregulă cu tine. E, pur și simplu, de nespus.

Așa face mai mult rău dacă aș încerca să explic. Nu vorbim aceeași limbă, pentru că nu există o limbă a noastră, a tuturor. Fiecare ființă trăiește, suferă, iubește și moare pe limba ei, unică, irepetabilă, necunoscută altora.

Vreau să zic, nu în cuvinte se spun acestea, ci în simboluri. Cuvintele ne dezbină, căci fiecare vorbim după propriul dicționar. Ne adună, însă, simbolurile, acele imagini, obiecte, fapte, idei, rostiri, trăiri care au o existență și o semnificație transcendentă contextului lor imediat. Datorită lor, fiecare dintre noi poate ieși din viața sa, din trăirea sa, din suferința sa, din iubirea sa, pentru a cunoaște o alta.

Este cum spunea și Berdiaev, diferența dintre felul în care privesc pâinea mea, pe care mi-am câștigat-o prin dreaptă sudoare și pentru care, totuși, mulțumesc lui Dumnezeu, și pâinea pe care i-o dăruiesc aproapelui. Prima este făcută din grâu, apă și drojdie, a doua este coaptă în Duhul.

La fel este și cu fericirea, tristețea sau orice altă stare omenească. Ele nu pot fi comunicare prin cuvinte, dar pot fi înțelese prin semnificații, prin trecutul meu așezat înainte, cu speranță. Ce înseamnă pentru mine lacrima ta? Pe ce cale voi ajunge la adevărul ei? Cu ce o voi asemăna? Îmi cunosc doar ale mele lacrimi, prea puțin.

De aceea, nu te supăra că nu îți răspund, că nu îți explic în multe cuvinte. Nu căuta prin dicționare. Chiar dacă numai o să îți imaginezi cum aș putea să exist așa și nu alminteri, în alegerile mele, în temeri, în pași, tot se cheamă că te-ai apropiat.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s