O dulce-amăruie libertate și niște anticorpi de sezon


Cred că vaccinarea va grăbi victoria împotriva pandemiei. De aceea, când va veni rândul cetei mele, voi cere să fiu vaccinat. Așa cred că este bine, așa voi face.

Și mai cred că vaccinarea este și trebuie să rămână o problemă de libertate. Ca și cea a votului.

Libertatea de a vota vine la pachet cu niște riscuri: legitimarea imposturii și a prostiei, a agendei unor dictatori, aducerea la putere a unor incompetenți sadea etc. Dar nu se poate fără ea. Le recomandăm tuturor, celor deștepți și proștilor, celor informați și ignoranților, celor virtuoși și celor fără prințipuri, să voteze, pentru că această libertate, cu toate ponoasele pe care le poate consfinți, este esențială într-o democrație.

Unul dintre riscurile libertății de a vota este, între altele, și acela al absenteismului. Nu e bine, e dureros chiar, dar putem trăi și cu acesta.

Oricum ar fi această libertate folosită, prin prezentare sau evitare, ea produce efecte ce sunt răsfirate democratic peste întreg poporul. Suportăm cu toții consecințele, de bine, de rău.

La fel stau lucrurile și cu vaccinarea. Le recomandăm tuturor să o facă. Dar nu putem obliga pe nimeni. Libertatea de a primi vaccinul, în acest context ideologic, mi se pare a fi la fel de importantă pe cât este cea de a vota.

Evident, și aici sunt de contabilizat niște riscuri. Poate că nu vom trece de pandemie atât de repede pe cât sperăm. Vom mai smulge o vară nesimțirii românești de toate zilele. Etc, etc …

Iar consecințele refuzului vaccinului, n-avem ce-i face, le vom suporta cu toții, de bine, de rău. Restricțiile ne vor afecta pe toți, fie că suntem sau nu conspiraționiști. Vom suporta măștile pe mai departe și vom continua să stăm la cozi în afara magazinelor. Nu s-au gândit să ne dea certificate de bună purtare, ca să ne bucurăm de niște beneficii, nici pentru vot, nici pentru vaccinare. Deși, ar fi fost interesant măcar să stârnim un scandal pe tema asta, dacă nu se poate mai mult.

Într-o lume ideală, ambele libertăți pomenite mai sus ar trebui nu doar apărate și promovate, ci și îngrijite consecvent prin informare corectă, prin educație civică, prin producerea de anticorpi care să poată face față răspândacilor de minciuni, de conspirații sau de prostii. Dar nu este cazul: avem rețele sociale solide, care suportă orice, iar astea ne sunt suficiente. Hm?

Cum spuneam, o să mă vaccinez. De asemenea, la vot m-am prezentat și eu, regulamentar.

Cu speranța că am contribuit la minimizarea riscurilor, nu la umflarea lor …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s