Pilda samariteanului idelologic (și înarmat până în dinți)


Bazată pe fapte reale

„Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A căzut pradă unei operațiuni speciale pusă la cale de niște tîlhari, cari l-au desbrăcat, l-au jăfuit de tot, l-au bătut zdravăn, au plecat, și l-au lăsat aproape mort. Motivul invocat a fost că nu înspre Ierihon ar fi trebuit să se îndrepte acest om, ci spre Damasc. Poate se învață minte acum. 

Din întîmplare, se cobora pe acelaș drum un preot; și, cînd a văzut pe omul acesta, a trecut pe alături, nu înainte de a trimite pe rețele un comunicat de presă: „Îmi doresc ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple pe drumurile noastre. Îmi păstrez neutralitatea și sper ca lucrurile să se rezolve cât mai repede, la tribunal.” 

Un Levit trecea și el prin locul acela; și cînd l-a văzut, a trecut înainte pe alături. „Îmi pare rău pentru ce a pățit acest om, dar cred că are și el o parte de vină pentru necazul în care s-a băgat.” a declarat el ulterior. 

Dar un Samaritean, care era în călătorie, a venit în locul unde era el, și cînd l-a văzut, i s’a făcut milă de el.

S-a apropiat, și-a făcut o poză de profil adecvată, a turnat cu niște declarații de presă, apoi l-a primit între ai lui și a făcut un live, ca să știe toți prietenii lui ce s-a întâmplat.

Apoi, când a pornit la drum, a scos doi lei, și a zis celor ce îl urmăreau: „Sunt pentru cine poate să îl ajute pe acest nenorocit. După ce le rezolv pe ale mele, o să mă întorc și poate că o să vă mai dau.”

*

„Care dintre acești trei ți se pare, cititorule, că a dat dovadă că este aproapele celui ce căzuse între tîlhari?” 

„Cel ce l-a ajutat să se ridice”, ne răspunde un comentator fidel. „Deci, știi ce ai de făcut”, i-am zis eu. 

1 comentariu

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s