Sola. Până când? Până unde?


Unul dintre paradoxurile cu care orice înfocat purtător și distribuitor al unui buchet de „sola” într-ale teologiei trebuie să lupte (admițând, însă, și faptul că ar putea trăi mult și bine fără să se gândească vreodată la asta) este acela că nu deține un temei valid pentru a se opri din adăugarea firelor de lalea în acel buchet. Nu încă.

Ni se spune că sunt acestea: Sola gratia, Sola fide, Sola Scriptura, Solus Christus, Soli Deo Gloria. Îs bune, îs faine, dar … de ce numai ele? Căci nu poți decreta că acesta este singurul buchet de Sola al fundamentelor credinței creștine, fără a adăuga un nou Sola, cel prin care institui însuși decretul: „numai acestea”. Există o singură floare fundamentală a credinței creștine, asta e. Solum Tulip?

Mă mir că nu s-a proclamat un astfel de decret divin până acum.

În absența lui, de ce nu, pot răsări și alte petale (de fapt, unele chiar au mijit ocazional, prin unele cercuri mai pătrățoase): numai KJV, numai studiul biblic inductiv, numai filmul cu Isus făcut de Genesis, numai Psalmii, numai botezul cu foc, numai Biblii fără cruce, numai aluat (ne)dospit, numai must, numai piper, numai Trump, numai noi, numai iubirea șamd. Sky is the limit, my friends.

Avem nevoie de o frână de mână, altfel o luăm la vale. O trage cineva? Deși, dacă mă întrebați pe mine, e prea târziu, am prins o mândră de viteză că mai avem un pic și decolăm. Numai că, în acest fel, căderea se va transforma în curând într-un picaj. Praf și pulbere! Sunteți pierduți.

Doar eu voi supraviețui. Pentru că Sola Dyo.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s