Andrei Rublev

 

        Capodoperă a cinematografiei universale, la ani lumină distanţă de comercialismul hollywoodian, Andrei Rublev este o provocare la meditaţie, la curajul de a înfrunta cu sinceritate probleme fundamentale omului, ale artistului în special, prins în capcana acestei lumi potrivnice, prost croite, în care nu mai există valori perene iar economicul a sugrumat parcă până la asfixiere spiritualul.

        Pretextul folosit de Tarkovsky este viaţa şi opera unui pictor de icoane rus din secolul XV. Pentru câteva minute, în film apare şi o viziune cu privire la Isus şi jertfa Sa. Ca şi în cazul lui Bunuel, autorul nu intenţionează un portret al lui Isus propriu-zis, cât o proiecţie în conştiinţa oamenilor a persoanei Lui.

        Un Isus crucificat în plină iarnă rusească, mai degrabă acceptat ca simbol al mântuirii şi al suferinţei decât înţeles în identitatea şi misiunea Sa, aceasta este portretul Domnului reprodus prin ochii lui Rublev. Oamenii se identifică cu El şi cu suferinţa Lui prin propria lor suferinţă; Golgota Lui este înţeleasă prin propria lor Golgotă iar necazurile, bolile, ignoranţa şi sărăcia îşi găsesc cumva loc de proiectare în conştiinţă prin crucificarea Domnului. Dacă e să fie vreun loc unde toate cele rele, nevoi şi păcate, să fie spălate cumva, atunci acolo pe cruce e acel loc. Dar atenţie, nu este vorba de o spălare reală de păcate ci de o eliberare a conştiinţei, de o refulare a acestor lucruri într-un loc comun tuturor, accesibil şi şcolitului, şi celui fără de carte, şi bogatului, şi săracului.

        Nu fiţi însă prea duri cu acest Hristos. El merge până la moarte pentru om, pentru împlinirea unui plan care pare să nu fie înţeles de nimeni, şi cumva este şi aceasta o manifestare a harului: să te laşi folosit de lumea pentru care ai murit chiar dacă tu ai dorit pentru ea mult mai mult decât ea cere de la tine.

Un gând despre “Andrei Rublev

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s