Dikili

Dikili este un orăşel situat pe coasta vestică a Mării Egee, la o nu foarte mare distanţă deasupra Izmirului. Am stat aici câteva zile aşa că vă pot da câteva detalii despre această locaţie.

Dikili este o staţiune destinată în primul rând turcilor; nu am întâlnit nici un străin aici, nici români, nici o altă naţie, ceea ce este … ok. Am negociat preţul pentru apartamentul închiriat, la valori cât se poate de bune ( 35 Euro/noapte ), cu foaia de hârtie şi creionul în mână, pentru că gazda nu ştia o boabă de engleză ( nici măcar OK!).

Plaja este frumoasă, nu prea aglomerată şi ai loc suficient să te desfăşori în voie. Apa este rece dimineaţa iar dacă vrei să faci baie trebuie să intri mai la amiază, când este ceva mai rezonabilă. Ca un lucru de reţinut pentru cei interesaţi, apa mării în Turcia este mai rece decât cea din Grecia, chiar dacă cobori la o altitudine mai joasă decât Halkidiki, de exemplu, unde apa era absolut perfectă. Chiar şi în Kavala am întâlnit o apă de mare mai caldă decât în Dikili.

Oraşul este frumuşel şi primitor; zona cu apartamente este mai retrasă faţă de centru. Are o faleză frumoasă pentru plimbare şi o arie centrală destul de agitată. Totuşi, sunt încă destule investiţii în derulare, semn că staţiunea nu este foarte veche. Nu există bazar permanent ci unul săptămânal, dacă nu greşesc marţea, ceea ce poate fi un impediment dacă nu vrei să stai mai multe zile. În principiu, mi se par mai bune aceste feluri de bazar decât cele permanente, mai scumpe şi mai aproape de spiritul comercial european.

Din Dikili, se poate merge în vizită la Pergam, oraş în care se afla una din cele şapte Biserici ale Apocalipsei. Cetatea este spectaculoasă, fiind situată pe o înălţime din apropierea actualului oraş Bergama ( aviz celor care vor sa urce pe jos: este un drum lung şi obositor, mai ales la 40 de grade Celsius! ). Ruinele sunt destul de bine conservate; punctul de maxim interes îl constituie amfiteatrul. Construit pe relieful abrupt al unei văi cu o privelişte superbă, care îţi taie respiraţia, acesta îţi provoacă imaginaţia cu privire la spectacolele ce vor fi avut loc acolo în vechime, în acel cadru natural unic.

Pentru vreo patru zile, Dikili a fost ok. Nu ne-am plictisit dar, la un moment dat, am simţit nevoia să împachetăm lucrurile, să ne urcăm în maşină, şi să o luăm la drum înspre alte ape mai calde …

Reclame

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s