Neos Marmaras

Situat în zona sudică a braţului Sithonia, într-o zonă cu relief destul de accidentat, Neos Marmaras este genul de staţiune cosmopolită care oferă de toate pentru toţi; oricare ar fi preferinţele tale în materie de vacanţă în Grecia, aici poţi găsi ceva pe gustul tău. Datorită specificului terenului pe care este amplasată, veţi întâlni şi aici ameţitoarele străzi în pantă şi casele fără curţi prea mari, aşezate parcă una peste cealaltă.

Trebuie să vă spun că în sezon, dacă ajungeţi spre weekend şi nu aveţi ceva rezervat dinainte, vă va fi greu să găsiţi camere libere; noi am fost nevoiţi să petrecem o noapte în camping înainte de a ne stabili într-o cameră adecvată familiei noastre. ( Nici o problemă, campingurile greceşti de pe malul mării au plaje foarte bune ! ).

Plaja şi marea la Neos Marmaras au ceva special ce nu vezi oriunde, nici chiar în Grecia. Nisipul are o granulaţie specială aşa încât, oricât ai încerca, nu poţi să tulburi apa. Câţiva copaci masivi, în vecinătatea plajei asigură o binevenită protecţie faţă de razele soarelui de amiază. Apa mării este foarte caldă; poţi să stai ore întregi fără să simţi vre-un curent rece. În cele şase zile petrecute acolo nici măcar vântul nu a pus vreo problemă.

Viaţa de seară a oraşului este tumultoasă, cu lume multă, magazine, baruri şi restaurante pline ochi; nu ai timp să te plictiseşti. Chiar şi parcurgerea la pas a întregii zone centrale este o mică aventură în sine. Dacă doriţi să vă odihniţi bine noaptea, evitaţi să vă cazaţi în zona centrală; cel puţin aici grecii nu au nici cele mai mici scrupule cu privire la nivelul decibelilor din baruri, muzica răsunând zgomotos până către dimineaţă. Din fericire nu trebuie să mergi prea mult ( dar trebuie să urci ! ) până vei găsi studiouri amplasate mai discret, unde gălăgia din centru nu poate ajunge. ( Un tarif rezonabil: cameră cu patru paturi, AC, televizor, mini-bucătărie, baie şi curte proprii – 40 Euro / noapte )

Nu voi insista prea mult asupra apusurilor de soare ( indescriptibile ! ) dar voi aminti priveliştea superbă de pe şosea, la întoarcerea de pe plajă ( singurul inconvenient fiind faptul că plaja este la marginea staţiunii ) şi frumuseţea portului, mândria ( justificată ) a oricărui oraş grecesc care se respectă.


Dincolo de orice subiectivism, pentru fanii Halkidiki, Neos Marmaras este une dintre cele mai bune opţiuni de vacanţă.

Recomandări: Kalithea, Sarti, Kavala, Alte locuri din Halkidiki.