Alte locuri din Halkidiki – Stavros, Olympiada, Ouranopoli, Hanioti

Iată şi alte locaţii din Halkidiki pe care cred că le-am vizitat suficient de mult pentru a putea emite o părere cât de cât pertinentă despre ele.

Stavros (2,5/5)

Este primul orăşel de la intrarea în Halkidiki. Se întinde pe o distanţă considerabilă de-a lungul şoselei principale; plaja este şi ea foarte lungă. Apa este liniştită, aproape ca aceea a unui lac, şi e foarte potrivită pentru joaca copiilor. Cadrul pare oarecum anost; pentru o vacanţă în Halkidiki eu zic că e păcat să nu intraţi mai în adâncul peninsulei.

Totuşi, seara este destul de animată şi plăcută, cu magazine multe şi destul de accesibile dpdv al preţului.

Staţiunea pare a fi preferată de turişti din fosta Iugoslavie, îndeosebi de sârbi. Se găsesc şi ruşi pe aici, chiar între cei ce oferă cazare.  Preţurile sunt rezonabile, mai mici decât cele din staţiuni de notorietate. Gyrosul pe care l-am avut în Stavros a fost unul dintre cele mai bune pe care le-am consumat în Grecia …

Olympiada (2/5)

De la Stavros, continuând drumul înspre est, se ajunge în acest oraş cu o plajă fumoasă, poziţionat într-un cadru natural plăcut dar … extrem de plictisitor! Trebuie să fii un fan declarat al vacanţelor liniştite, cu plimbări pe străzi pustii şi cu foarte puţine magazine deschise pentru a prefera o astfel de staţiune … aşa că, ne-am urcat în maşină şi am mers mai departe …

Ouranoupoli (3/5)


Acesta este ultimul bastion al turismului secular în faţa Muntelui Athos. Este un orăşel micuţ dar cochet. Nu are decât o singură plajă proprie, foarte mică, cu multe pietre atât în nisip cât şi în mare. La vreo doi kilometri însă, pe drum înapoi, se găsesc plaje foarte bune, din toate punctele de vedere.

Din Ouranoupoli se pot face croaziere pe mare în preajma Muntelui Sfânt sau plimbări pe jos până la graniţa cu zona mănăstirilor. Am avut parte de unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare aici, undeva în spatele insulei Amouliani.

Plimbările de seară prin acest oraş au un farmec aparte: turnul din oraş, mica faleză, mulţimea bărcuţelor din port dar şi forfota de pe străzi te îmbie să stai treaz până târziu. Câtă vreme am stat în Ierissos, am găsit că acest oraş este o opţiune mai atractivă pentru a ne petrece timpul, la graniţa dintre sacru şi profan, sau poate mai bine, dintre spiritul mercantil şi emoţia religioasă.

Hanioti(3,5/5)

Amplasat către extremitatea de nord-est a braţului Kassandra, Hanioti este un oraş din categoria celor mari, dacă-l comparăm cu celelalte de până acum. Piaţa centrală este foarte frumos amenajată şi oferă un spaţiu pentru promenade asemănător cu Kalithea. Gyros-ul pe care l-am mâncat aici a fost unul dintre cele mai bune din Grecia.

Plaja se întinde pe o distanţă mare dar este îngustă. Apa este foarte adâncă; după doar câţiva paşi îţi ajunge până la gât, ceea ce înseamnă că dacă aveţi copii va trebui să-i supraveghiaţi cu atenţie.

Deşi nu am stat peste noapte în acest oraş cred că el poate oferi o vacanţă frumoasă celor care vin cu maşina până aici.

9 comentarii

 1. Din Kavala mai erau 15 km până la Filipi.
  Ați fost?
  N-am găsit eu nota?
  Nu departe era Amfipoli.

  1. Nu, din pacate. In cei doi ani in care am mers pana acum in Grecia ne-am focalizat pe Halkidiki fara prea multe alte vizite.
   Anul acesta vom reveni in Grecia, dupa doi ani de pauza, cu intentia si de a vizita unele locuri. Filipi este, fara indoiala, o optiune interesanta, mai ales ca noi acum studiem epistola lui Pavel catre biserica de acolo …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s