Filme romantice? Câteva sugestii …


În pauza întâlnirii din cadrul Forumului Dialogos mi-a fost pusă o întrebare legată de filmele „de dragoste”, dacă pot să recomand ceva spre vizionare din această categorie. Am fost pus într-o oarecare dificultate, recunosc. În primul rând, mi-e greu să adun pe nemestecate câteva titluri recomandabile; nu am la îndemână liste de  sugestii gata întocmite. Nici măcar nu intenționez să-mi confecționez răspunsuri la astfel de întrebări. Îmi place să le gândesc la cald, eventual, dacă e cazul, să observ evoluția lor în timp (oare de ce nu îmi mai place Un homme et une femme – 1966?). Apoi, hm, filme „de dragoste”? Majoritatea acestora, din păcate, sunt croite după același calapod fad: fericitul accident al primei întâlniri, ajustarea agendelor, momentul de criză și împăcarea urmată de veșnica fericire până la adânci bătrâneți (dacă nu mă credeți, citiți aici rețeta lui Michael Hauge pentru scenarii de comedii romantice: LOVE STORIES: The 6 Categories of Romantic Comedy). Siropuri, soluții facile, senzualitate, modă îndoielnică. De ce și-ar pune mintea vreunul dintre noi cu astfel de aiureli?

Mă gândesc să răspund totuși la întrebare. Trebuie să găsim și ceva bun, măcar acceptabil, în toată această inflație de iubire pe care o descoperim în cultura noastră populară. Într-un deșert de superficialitate, trebuie să existe, măcar din loc în loc, și câteva oaze. Sugestiile de mai jos, listate pur și simplu în ordinea în care mi-au trecut prin cap, reflectă, veți observa, rezervele pe care le am față de mainstreamul de poveste hollywoodian. Unele dintre acestea nu sunt filme romantice „per se”. Altele păstrează câte ceva din mireasma pe care tocmai am dezavuat-o mai sus. Dar acestea sunt titlurile pe care le-aș putea recomanda acum. Pentru altele mai bune … întrebați-mă la anu`.

Mai recunosc, e posibil ca această listă să reflecte un profil al personalității mele mai degrabă decât niște adeziuni în plan estetic. Dar poate că aveți și voi propuneri, amendamente, observații. Sunt dispus să negociez …

Va să zică:

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – o poveste despre riscurile iubirii, despre pagubele pe care ea le poate produce în viața unui om, dar și despre iluzorii vindecări

The Story of Us (1999) – un film casnic, pe care îl recomand în special celor căsătoriți, nu contează de câte vreme

Perfect Sense (2011) – despre dragoste și simțuri, într-un mod mult mai platonic decât ați putea crede.

Labor Day (2013) – povestea e cumva atipică, tocmai de aceea captivantă, cu o altfel de Kate Winslet decât cea pe care o cunoaștem din Titanic

Mr. Jones (1993) – cu și despre nebuni …

The Holiday (2006) – cel mai hollywoodian dintre aceste filme; suportabil.

Immortal Beloved (1994) – fabulație pe seama biografiei lui Beethoven; cam siropos pe alocuri, dar are și câteva scene bine meșteșugite

If Only (2004) – este genul de film „a doua șansă”, mai profund însă decât alte filme asemănătoare

Last Chance Harvey (2008) – un recital Dustin Hoffman și Emma Thompson; film realizat impecabil dpdv cinematografic

The Purple Rose of Cairo (1985) – l-am lăsat la final: trebuie să-l vedeți după ce le-ați vizionat pe toate celelalte de mai sus, ca să vă lecuiți odată de atâta iubire din filme și să reveniți cu picioarele pe pământ. Ați înțeles?

4 comentarii

  1. A beautiful mind. nu stiu daca e incadrat de specialisti la filme de dragoste, dar este un film si de dragoste. De dragostea care suporta, rezista, traieste in ciuda a tot.

    1. Da, probabil că și unele dintre filmele listate de mine depășesc cadrul genului „de dragoste”, așa că … merge și A Beautiful Mind!

Dă o replică!