Speranța învie prima


Grozav proiect, cel al desăvârșirii, și înfiorătoare în misterul ei de nepătruns e taina ce-l însoțește: caută să fii, așadar, perfect, însă nu uita că nu vei vedea cu ochii tăi împlinirea în umblarea aceasta. Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru cel ceresc. Succes!

O poruncă imposibil de îndeplinit sau un divin paradox?

Perfecțiunea pare a fi mai degrabă imposibilul pitulat între dogmele și pretențiile noastre cu privire la evlavie. Credem că îi putem fi devotați lui Dumnezeu, că putem face lucruri pentru El. Mă rog, El ne ajută pe ici pe colo, prin părțile esențiale, depindem de El, poate chiar zicem că nimic nu putem facă fără ajutorul Lui, dar devotamentul nu ni-l ia nimeni, ne aparține. Îl urmăm din apa botezului până la moarte, îi ascultăm întocmai, asemeni lui Avraam, până și cele mai dureroase porunci, înțelegem toate nedreptățile pe care le îngăduie, le explicăm altora toate istoriile și pasajele acelea oripilante, cu nimicirea popoarelor păgâne, îi jertfim tot ce avem (sic!), îi dăm daruri de bună-voie, îi cântăm laude, ne aducem trupurile ca o jertfă vie … mă rog, continuați voi cu toate celea, făcute încă din tinereți.

Taina evlaviei, cumva, am prins-o, deși nu cred că o citim cu trebuie (despre acestea, cu o altă ocazie). Dar taina desăvârșirii, hm, despre ea nici pe la cele mai întunecate colțuri de părtășie nu auzi vorbindu-se.

Nu am ajuns încă acolo, mărturisește apostolul.

Nu-i nimic, nevoiește-te a o cuprinde, zice porunca.

Nu vei reuși, dar vei muri încercând (pe asta n-a zis-o nimeni, dar o știm cu toții).

Asta contează mai mult decât rezultatul, să te fi prins plasa veșniciei pe când erai în zbor, ca fluture, iară nu ca omidă leneșă. Acesta trebuie să fie și acea „ieșire” a mai-marilor noștri, despre care vorbește tot un apostol pe undeva.[1]

Iar ieșirea aceea, negreșit, va fi întru desăvârșire, pentru că îl vom vedea față în față pe Cel ce este desăvârșit.

Dar despre așa ceva nu poți decât să speri, altfel nu ai lua startul.


[1] În Evrei 13:7, D. Cornilescu folosește o perifrază pentru această ieșire, „sfârșitul felului lor de viețuire”

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s