Ce vrem să vedem în filme și ce nu (15): Lord of the Rings (toate trei)


Este inelul din seria Lord of the Rings un MacGuffin oarecare, adică acel cod cinematografic reprezentat de un device extrem de important pentru personajele poveștii, însă care pentru noi este cel mult de o importanță secundară? Întreaga poveste este costruită pe baza acestui obiect; cu toții se perpelesc, fiecare în sucul său propriu, numai la gândul de a-l avea. Destinul său subordonează toate celelalte destine așternute pe ecran. Ele este cel ce pune în mișcarea lumea poveștii filmului.

Desigur, pentru noi el el nu face multe parale. Nu povestea sa ne captivează. Ne interesează Frodo, Sam, Gandalf, Aragon, Golum și toți ceilalți mai mult decât acest inel. Ca orice MacGuffin, inelul împarte lumea în două, fără pic de milă: asemeni Evangheliei, el este pentru unii pricină d epoticnire, pentru alții nebunie.

Puține lucruri sunt mai pitorești în viață decât să îi vezi pe alții alergând după câte un MacGuffin strălucitor al vieților lor! Fie că sunt bogății, funcții, obiecte, însemne ale recunoașterii (Like-uri, pentru cei mai simpli), ele nu lipsesc din viețile noastre cele bazate pe fapte reale. La fel de bine, însă, ele pot fi doctrine cu cinci sau mai multe petale, obiceiuri „biblice”, rânduieli sfințite cultic, versete, vedete, idolași.

Să nu divagăm însă. Fiecare viețuitoare pe al său MacGuffin piere. Altul este gândul care nu îmi dă pace aici:   

One Ring to rule them all.

Pentru că tot există vreo câteva duzini de definiții ale noțiunii de ideologie, de ce să nu mai facem loc pentru încă una? Nu asta este ideologia, acel obiect de maximă importanță pentru un colț de lume, principiu vital, căruia i se subordonează toate celelate, dar cu totul de neînțeles de către toți ceilalți? Ideologia este un MacGuffin rudimentar, folosit de un regizor de duzină, lipsit de idei, totuși autor al celui mai de succes film care a rulat vreodată până acum: viața noastră.

Este acel sistem care le stăpânește pe toate celelate, care le explică, le dă sens, le legitimează sau, dimpotrivă, le desființează. Să nu uităm: ideologia pune lumea în mișcare, totul se leagă în vârtejul provocat de puterea-i de seducție și de distrugere. E fascinantă și păcătoasă deopotrivă. De aceea, cu câr, cu mâr, îi slujim cu sârg.

Ideologiile pun între noi nu ziduri, ci ecrane. Nu ne separă, ci ne adună, pentru a ne învrăjbi.

Ar merita aruncată și ea, asemeni inelului din film, în cuptorul acela încins, ca să uităm odată pentru totdeauna toate nenoricirile pe care ideologiile le-au adus peste fii oamenilor. Dar nu o va face nimeni, iar asta nu pentru că ne lipsește un Frodo, ci pentru că trăim într-o cultură în care Sam este un proscris, mai rău decât un refugiat politic dintr-o țară al cărui nume nu îl poate pronunța nimeni.

Ideea cea bună și sfântă care domnește asupra tuturor celorlalte …

Our precious!

Dă o replică!