Orbire – o provocare pentru cei ce pretind că văd


“Nu cred că orbim instantaneu. Cred că mereu am fost orbi … orbi care văd. Oameni care pot vedea, dar nu vor să vadă.”

José Saramago

Acesta este citatul care m-a convins să cumpăr DVD-ul cu Blindness (2008). Vizionând filmul, am fost oarecum dezamăgit. Ideea este frumoasă şi, în general, precedeele artistice de transpunere a nuvelei autorului portughez sunt foarte bine mânuite de către realizatori. Totuşi, un gust amar îmi lasă acest film, în special datorită unor scene care depăşesc – în mod gratuit, zic eu – unele limite ale decenţei artistice.

Subiectul pare oarecum simplu; totul pleacă de la o boală necunoscută care provoacă instantaneu orbire. Boala pare a fi contagioasă, lucru care explică isteria creată până la nivel guvernamental, în care unele influenţe orwelliene pot fi uşor detectate. Bolnavii sunt izolaţi într-un ospiciu care devine, pe măsură ce timpul trece, o lume a lor pe care încep să şi-o guverneze cum pot ei mai bine.

Dacă sunteţi calvinişti, vă veţi delecta desigur privind la decăderea morală care îi inrupe cu neruşinare în văzul nostru, al spectactorilor care încă vedem, şi spre nenorocirea celor care sunt nevoiţi – paradoxal! – să orbecăie în lumină (acest tip de orbire nu se manifesta prin întuneric, ci printr-un alb supărător).

Două reflecţii vă supun atenţiei cu privire la acest film.

Prima are de-a face cu faptul această lumină orbitoare, una care este atât de puternică încât nimic nu-i rezistă; într-un mod surprinzător ies la iveală însuşiri nebănuite, resurse, abilităţi, crezuri, metehne, slăbiciuni despre care subiecţii fie nu ştiau că le posedă, fie le ţineu ascunse de ochii altora. Această “boală albă” este o boală a judecăţii, una care nivelează, care îi aduce pe brokeri şi pe medici în aceeaşi stare cu taximetriştii şi prostituatele. Mie mi se pare a fi un provocator semnal de alarmă adresat oamenilor care nu pot, nu vor şi nu ştiu să îşi supună proiecţelele vieţilor lor Creatorului, Celui ce le-a dat viaţă.

Aşadar, paradoxul pe care îl văd eu aici, referindu-mă strict la ideea filmului, este că darul vederii este antidemocratic, unul care ne ajută să stăm departe de “cei de jos” şi să ţintim cu râvnă înspre poziţiile celor de deasupra noastră. Pe de altă parte, folosindu-ne de acesta am construit o societate bazată exclusiv pe pofta ochilor. Gândiţi-vă numai: dacă am fi lipsiţi de el, noi albii am sta fără probleme lângă negri sau asiatici … sau ţigani, ar dispărea competiţiile gen “miss foaie-verde” şi discriminarea după înfăţişare, precum şi alte ridiculităţi ale lumii în care trăim …

Un alt doilea gând, de fapt o provocare.

O lume a orbilor este, pentru un văzător care o priveşte, o lume a dezordinii. Filmul ilustrează din plin acest adevăr. La fel, pentru un surd, o societate a surzilor trebuie să fie una tare zgomotoasă, lipsită de orice prezenţă a unor armonii sonore decente. Nu vreau să vă oblig la a vă imagina cum ar arăta o lume a celor care nu sunt înzestraţi cu simţul olfactiv … sub aspectul miresmelor.

Întrebare: oare cum arată, pentru un credincios, o lume de oameni care nu au facultatea credinţei în Dumnezeu şi capacitatea de a se bucura de taina apropierii de El? Hm?

3 comentarii

  1. Ushor ,ushor se ajunge in o lume a dezordinii si cei care pot sa vada acest lucru trebuie sa ajunga la o intelpciune divina sa poata sa supravetuiasca fiinca o dezordine aduce mereu necazuri si probleme!!!Si intradevar se si vede acest „semnal de alarmă adresat oamenilor care nu pot, nu vor şi nu ştiu să îşi supună proiecţelele vieţilor lor Creatorului, Celui ce le-a dat viaţă”Sa ne uitam in jurul nostru si o sa vedem ca toate acestea nu fac dechit sa se implineasca profetiile care inca nu s-au implinit si trebuie sa ajunga la implinire si cu generatia noastra si abea dupa ce lucrurile se vor intimpla ,multi o sa realizeze si sa cunoasca puterea Cuvintelor scrise in SFINTELE SCRIPTURI .Fiinca la fel s-a intimplat si cu ucenicii DOMNULUI ISUS HRISTOS .Timpul expune actiunea si rezultatul,depinde de cine ramine credincios si doreste sa perceapa mesajul DOMNULUI ISUS HRISTOS scris prin ucenicii inspirati si calauziti de DUHUL SFINT.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s