Dicţionar existenţial – accident


Accident, accidente, sn.

Eveniment excentric unei secvenţe armonioase de fapte ale vieţii. Nedorit, neinvitat, neanticipat, accidentul este un cap de pod al absurdului într-o lume pe care ne-o dorim ordonată, comformată unor paradigme raţionale solide.

În cazul nostru, al oamenilor, accidentele au menirea de a ne aduce aminte cât de străini suntem lumii în care trăim. Ele mărturisesc tocmai absenţa acestei armonii dintre noi şi lume, faptul că nu ne potrivim pe deplin Universului, acesta fiind rece, indiferent, incapabil să răspundă pe măsura trăirilor noastre. Accidentele ne revelează în mod acut, uneori dureros, această realitate. O floare de colţ poate să producă sinceră şi legitimă emoţie; totuşi ea nu va clinti un fir de praf în ajutorul turistului care, aventurându-se pe buza prăpastiei pentru a o vedea mai bine, alunecă în hău. Nici gravitaţia nu se va catadicsi ca bietul de el – un om de treabă, cu suflet bun – să aibă parte de o aterizare uşoară, nu-l va întreba dacă şi-a făcut rugăciunea de dimineaţă, nici dacă s-a purtat bine cu cei din familia sa. Nu îl va evalua după inteligenţă; nu îl va privi nici ca pe un geniu, nici ca pe un neghiob. Nu îşi va face milă decretând o excepţie de la mortala acceleraţie g de 9,8 m/s2, ci îl va trânti de pământ cu aceeaşi rece predictibilitate …

Cu toate astea, în condiţii normale nu observăm astfel de lucruri; aproape că ne simţim intim legaţi de acest universul nostru înconjurător. Mai mult, ridicolul unor preocupări precum cea a astrologiei, împreună cu totul felul de practici mai mult sau mai puţin oculte de tip New Age, ne confirmă o tânjire lăuntrică după această legătură specială. Accidentele au darul de a ne trezi din reverie. Ele ne spun că suntem altfel, rătăcitori printre pietre, copaci, vieţuitoare şi … oameni. Da, oamenii, cei care fie că provoacă ei îşişi accidente, fie că sunt martori neputiincioşi ai acestora, şi care se dovedesc, chiar dacă nu sunt victime directe, la fel de înstrăinaţi de armonia cauzalităţilor întreţesute în funcţionarea a aceea ce numim astăzi Univers.

Publicitate

2 comentarii

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s