De la Tillich cetire …


Ca să ieşim din impasul generat de criza “străjerească” – oricum, parafrazându-l pe Negruţ, creştinismul drept-credincios nu a început şi nu se termină cu Iosif Ţon – vă propun spre atenţie două cărţi pe care le găsesc foarte interesante şi folositoare. Ambele au apărut la editura Herald în anul 2007 şi sunt disponibile pe Internet; dacă v-am deschis apetitul, le puteţi comanda …

Autorul, Paul Tillich, nu are o reputaţie prea bună în mediile evanghelice conservatoare unde marele teolog este privit ca un liberal care a golit mesajul creştin de conţinutul său relevant. Colin Brown ne vorbeşte în Filozofia şi credinţa creştină despre doi Tillich, unul prezent în predicatorul profund care parcă ar crede ce vorbeşte, altul în constructorul de sistem ce s-ar dori o punte de legătură între creştinism şi modernism …
Cele două cărţi ni-l prezintă cumva pe Tillich în ambele ipostaze. Voi începe cu Dinamica credinţei expresie a gânditorului creştin preocupat de “lucrul ultim”, simbolizat fundamental de Însuşi Dumnezeu. Îmi place ideea sugerată de titlu iar apoi dezvoltată pe parcursul cărţii: fiind rodul unei preocupări aţintite înspre Cel Veşnic, credinţa este într-o continuă mişcare, rezultantă a unei relaţii de cunoaştere în dublu sens, de la om la Dumnezeu şi invers.

Cutremurarea temeliilor ne scoate la lumină un Tillich surprinzător de profund in ortodoxia lui; cartea este alcătuită ca o înşiruire de omilii pe marginea unor versete bilbice. Firul roşu care le călăuzeşte pe toate pare a fi tot o realitate ultimă, Dummnezeu, singura temelie care nu se poate surpa când totul împrejur se prăpădeşte. Voi reveni în orice caz, când vremurile mi-o vor permite asupra gândirii acestui teolog interesant, cu care nu trebuie să fim de acord în tot ce spune dar care ne va provoca să chibzuim cu seriozitate asupra crezului nostru.

3 comentarii

  1. Conrad Gempf de la LBC-LST a participat la multe intruniri ale teologilor din marea britanie si ne-a dau un clue: teologi considerati liberali aveau o predicare f evanghelica, iar atunci cind liberalii 100% o luau pe linia lor in plen, acestia ii aduceau în matcă. asa ca intre ce scrie si ce crede cu adevarat un teolog s-ar putea sa fie mare diferenta. cartile sunt scrise sa se vîndă, nu?

    la noi e mai simplu: diferenta este intre ce spune si ce face un teolog.

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s