Traume colaterale


– blognovelă duplicitară –

O farmacie de cartier periferic. Afară, zgomot de mașini și forfota de dimineață. Înăuntru, însă, e o liniște de catedrală. Sunt doar doi clienți; unul verifică cu atenție niște produse de pe raftul cu oferte. Celălalt se apropie de tejghea.

– Bună ziua! Îmi puteți, vă rog, da un verset pentru dureri apostatice?

Farmacistul îi răspunse cu un zâmbet creștinesc:

– Da, avem, numai că la noi versetele se eliberează doar pe bază de rețetă.

– Ah, dar eu nu merg niciodată la doctor! Pot să mă tratez și singur. Sunt convins însă că îmi puteți oferi ceva și fără prescripție …

Zâmbetul de pe chipul farmacistului căpătă un contur și mai pronunțat:

– Oh, desigur, vă putem oferi câteva citate ale unor autori acreditați. Funcționează (aici tonul vocii scăzu până la limita percepției auditive a interlocutorului) aproape la fel de bine precum versetele originale, pentru că se bazează pe aceleași paradigme verificate.

– Vă rog, atunci, dați-mi un tratament complet. Vederea atâtor liberalisme îmi dă insuportabile dureri în partea dorsală. Capul, însă, nu mă doare niciodată, ce să vezi …

– Prezentați vreo alergie la ceva? Vreo intoleranță la „-isme”, poate? Nume precum Bonhoeffer, Wright sau Volf vă provoacă instabilitate emoțională?

– Da, recunoscu clientul temător, sunt alergic la toate.

– Nu-i nimic, noi aici avem soluții pentru orice obsesie.

Farmacistul începe să trebăluiască cu meticulozitate, pe sub tejgheaua generoasă. După câteva clipe de aparentă pripeală scoate, dintr-un recipient ce seamănă izbitor cu un joben, un pachețel negru pe care notează ceva, în timp ce, cu voce tare, îi spune clientului:

– Se distribuie de cel puțin două ori, fără explicații în prealabil. Vă recomand, pe lângă acesta, să luați și câte un meme, profilactic. Întărește sistemul ideologic și previne apariția semnelor de raționalitate.

– Da, vă rog. Chiar nu vreau să îmi pun mintea inutil la lucru.

Conștiincios, farmacistul introduce codul produsului în casa de marcat. Pe display apare afișat prețul produselor, pe un fundal roz, care estompează efectul produs de vederea cifrelor. Clientul scoate fără să clipească din portmoneu câteva rostiri de fag și de soc. Se potrivesc de minune. Nici nu mai e necesar restul. Ce mai e de restituit, oricum?

– Efecte secundare? întreabă clientul, pe un ton mai timid de data aceasta.

– Oh, sunt neglijabile. La unii pacienți s-au constatat pierderi temporare sau complete ale simțului realității. Dar – nu-i așa? – se poate trăi mult și bine și fără acesta.

– Contradicții?

– Nu conțin contradicții, căci sunt fabricate literal. Garantăm eficiența lor împotriva oricărui frison hermeneutic.

Cu un gest instinctiv, clientul apropie pachețelul cu tratamentul achiziționat de inima sa. Deja se simte mai bine!

– Mulțumesc!

– Cu plăcere, răspunse farmacitul, mulțumit. Vă așteptăm oricând să reveniți. Nu uitați să dați un Like la ieșire!

– O voi face, fiți sigur de asta.

Trece înspre ușă pe lângă celălat client (care între timp s-a decis în privița unui absorbant din acela care, ca-n reclamă, previne apariția scurgerilor colaterale de argumente), după care se face pierdut pe sub un panou multimedia publicitar al unui produs pentru reducerea grăsimilor omiletice. Din difuzorul televizorului amplasat cu vedere la stradă, pe care rulează în permanență cele mai noi campanii de yutubizare a simțului argumentativ,  se poate auzi, într-o rostire mecanică, grăbită, dar corectă de numa`-numa`:

Acest tratament este, în același timp, și prescripţie medicală. Nu se recomandă citirea nici unei foi cu pretenții de prospect, căci asta ar însemna absența dreptei credințe și ar dăuna mărturiei. Dacă apar manifestări neplăcute – și fiți siguri: vor apărea! – intrați pe un site de știri creștine sau tratați-le cu o infuzie de Condescendența Martirului sau Cerbicia Știutorului A Toate. Observații extrem de clinice au arătat că cei ce, în astfel de situații, strigă ca din gură de șarpe se vindecă mai repede, fără convalescență.

Apoi ecranul se întuncă într-un fade-out binecuvântat.

– Bună ziua! Cu ce vă pot servi?

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s