Grecia îmbietoare: Corfu – Sidari


Deoarece ne-am propus ca în cele două săptămâni alocate insulei Corfu să gustăm cât mai mult din frumusețea acestei insule, ne-am împărțit sejurul în două porțiuni relativ egale. În prima săptămână am stat la Agios Gordios, mai aproape de capitala insulei, Kerkyra. Despre această stațiune, excelentă pentru distracție pe plajă, am scris AICI. Pentru cea de-a doua parte, ne-am gândit să stăm într-una din stațiunile mai mari din nordul insulei. Cum în Roda nu am găsit cazare, ne-am îndreptat spre Sidari. Aici oferta de cazare era ceva mai generoasă și am găsit destul de repede un loc fain, foarte convenabil, la un preț asemănător cu cele din Agios Gordios.

0IMG_5794
Vedere asupra golfului Sidari

Sidari ne-a lăsat impresii cu totul amestecate, cele mai multe, totuși, pozitive. Este un ideal punct de plecare înspre o mulțime de locuri interesante din zonă; pe de altă parte, oferă și o mostră din ce are mai prost Grecia în materie de turism: indecenta ploconeală a localnicilor în fața turiștilor britanici și a mofturilor acestora.

Noi
Noi

Cu un pic de grijă la câteva detalii, turistul român – pasăre mai rară prin aceste locuri – poate să își facă o vacanță de neuitat în această zonă. Ideea este că merită efortul de a ajunge aici și chiar de a sta câteva zile în acest fascinant colț de Corfu.

Bine, să le luăm pe rând …

???????????????????????????????

Cazare

Stațiunea este măricică, iar locuri se găsesc destul de ușor, chiar și în vârf de sezon. Trebuie să vă orientați spre o zonă cât mai departe de străduța principală, extrem de gălăgioasă seara. Noi am găsit o pensiune liniștită, cu piscină – aproape toate spațiile de cazare din Corfu, mai ales cele din resorturile frecventate de vestici, oferă piscină cu acces liber – și foarte aproape de plajă (doar treceam strada, la vreo 150 m). Le recomand celor care doresc să se cazeze în Sidari să caute la pensiunile de pe străduța care merge paralel cu tărmul mării înspre Canal D’Amour și Peroulades: oferă practic tot ce este nevoie (liniște, condiții bune și acces facil la plajă și magazine) pentru un sejur relaxant în localitate.

0IMG_6036

Plaja

Plaja este de nisip pur, fin, cu intrare lină în apă. E ideală pentru mici și mari. În marea ei întindere, ea este rezervată pentru cei ce folosesc șezlonguri, dar există și spații alocate celor care nu vor să plătească pentru ele. Este o plajă destul de populată, totuși încăpătoare. Cele mai bune momente pentru baie aici sunt înainte de amiază, când apa este limpede și liniștită. Din pricina nisipului, spre seară apa devine tot mai tulbure, neplăcută pentru baie.

Dacă aveți o barcă gonflabilă în dotare, vă recomand să faceți câte un raid în zona pitorească a stâncilor dinspre Canal D’Amour. Dacă nu, Sidari oferă o grămadă de alternative pentru amatorii de distracție pe apă, de la banalele hidrobiciclete, până tot felul de dichisuri motorizate, care mai de care mai ciudățele.

Vedere de pe plaja din Sidari
Vedere de pe plaja din Sidari

Ce se poate face

Până la interesanta faleză de la Canal D’Amour – o stațiune mai mică, situată imediat la vest – se poate merge pe jos din Sidari. Apa a săpat în roci forme pitorești, iar pe unele dintre acestea se poate chiar face plajă. Noi le-am folosit doar pentru a realiza câteva fotografii mai deosebite …

Canal D'Amour
Canal D’Amour

Cu mașina, în apropiere, se poate merge către o plajă atipică, Sunset Beach, dincolo de Peroulades (urmăriți indicatoarele Logas Sunset Beach). Practic, vorbim despre o falie tăiată în țărm și de valuri care mușcă în permanență din el. Loc pentru întins un cearceaf nu este, deși apa este minunată, chiar dacă am noi am prins niște zile cu o mare mai învolburată. Peisajul este de vis, iar apusurile de soare care pot fi admirate de aici sunt de poveste …

Sunset Beach
Sunset Beach
Sunset Beach
Sunset Beach, către apus

Tot pentru frumusțea peisajelor, îndeosebi la apus, mai există un traseu din Peroulades care duce până în cea mai nordică extremitate a insulei – Cape Drastis. Se iese de pe șoseaua asfaltată pentru a ajunge acolo, trecând printr-o pădurice cu copaci ciudăței, amenințători … dar merită!

Vedere de la Cape Drastis
Vedere de la Cape Drastis

Cea mai bună plajă din zonă din Corfu, cel puțin din câte am văzut noi, este cea din Agios Stefanos. Pentru a ajunge acolo, se merge spre vest prin Peroulades, se trece printr-un sătuc pitoresc, Avliotes, cu străduțe pe care abia încape o mașină pe sens și săteni parcă mai bătrâni decât insula, după care se parchează la intrarea în micuța stațiune. Stațiunea este, se pare, preferată în special de turiștii germani, fiind mult mai liniștită decât cele dedicate britanicilor.

Plaja din Agios Stephanos
Plaja din Agios Stefanos

Plaja este fără cusur, din toate punctele de vedere. Este o plajă întinsă, cât vezi cu ochii, cu nisip fin. Intrarea în apă, foarte curată și călduță, este lină, potrivită pentru copii de toate vârstele. Este recomandată petrecerea măcar a unei zile întregi aici, mai ales că din acest loc se poate admira și apusul de soare.

Apus la Agios Stephanos
Apus la Agios Stefanos

Spre est, cea mai interesantă destinație, în afară de Roda, este Kassiopi. În drum spre această localitate se găsesc mai multe plaje interesante, dar și un traseu auto către un sat vechi corfic, Perithis, rămas ca o interesantă mărturie a unor vremuri de mult apuse, poate mai bune pentru unii dintre localnici …

Perithis
Perithis

Kassiopi e un sătuc drăguț, însă plin și el de britanici. Plaja este neatrăgătoare, pe pietre, însă apa este incredibil de limpede, puțin poate mai rece. Am găsit un loc mai bun pentru baie la un kilometru distanță de localitate, într-un spațiu îngust, unde pietrișul era suportabil. Întreaga zonă este ideală pentru explorări subacvatice, chiar și din acelea cu echipament de amatori: pot fi admirați, pe lângă peisajul submarin deloc banal, și o mulțime de peștișori frumos colorați.

Kassiopi
Kassiopi

Tot din Sidari am făcut și o excursie cu mașina la Paleokastritsa, cea mai frumoasă stațiune din Corfu, despre care puteți citi mai multe AICI.

Sidari, cum am spus-o deja, e plină de turiști englezi. Acest lucru este vizibil în oferta localurilor de seară: abundă concertele cu clone ale celebrităților și reclamele la meciuri de fotbal din Premier League. Seara, zona centrală se transformă într-un desăvârșit balamuc, boxele duduie la capacitate maximă din toate direcțiile, iar aglomerația devine supărătoare. Prețurile din magazine sunt cele mai mari din câte am observat pe insulă, fiind croite pe măsura buzunarelor supușilor Reginei. Din fericire, englezii disprețuiesc apa mării – de accea este plin de piscine peste tot! – așa că pe plajă nu îi vei în întâlni în număr prea mare.

Strada principală din Sidari
Strada principală din Sidari

Pentru aprovizionare, se găsesc două magazine mai mari la intrarea în stațiune, cu prețuri rezonabile. Tot de aici se poate cumpăra și pâine, pentru că la magazinele din centru adesea veți găsi rafturile goale la produse de panificație. Gyrosul din Sidari este unul de zile mari, cum poate numai în Stavros am mai mâncat …

Stâncile de la Cape Drastis
Stâncile de la Cape Drastis

Una peste alta, am petrecut un timp fain la Sidari; dacă evitați agitația din centru și aveți un mijloc de transport la îndemână, vă puteți bucura în nordul insulei Corfu de o vacanță pe cinste.

0IMG_6072

5 comentarii

    1. se pare este mai frumoasă vremea acolo decât în est (ex. Halkidiki), unde Marea Egee este, de regulă, mai zbuciumată; vă recomand și Paleokastritsa, dacă ajungeți cumva prin zonă …

Dă o replică!

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s